Έναν πολύ σημαντικό δορυφόρο εκτόξευσε η SpaceX (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτυχημένη και η επιστροφή του Falcon 9
22 Νοεμβρίου 2020 09:27
Έναν πολύ σημαντικό δορυφόρο εκτόξευσε η SpaceX (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η SpaceX, σε συνεργασία με την NASA και την ESA, έθεσε σε τροχιά το δορυφόρο Sentinel 6 Michael Freilich. Πρόκειται για δορυφόρο παρακολούθησης των ωκεανών και συγκεκριμένα της αυξανόμενης στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, προσθέτοντας ένα σημαντικότατο εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος μπορεί να παρακολουθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια εκατοστού πάνω από το 90% των ωκεανών της Γης.

Ο δορυφόρος θα βελτιώσει επίσης τις καιρικές προβλέψεις και θα βοηθήσει τα πλοία στην πλοήγησή τους παρακολουθώντας τα ωκεάνια ρεύματα παγκοσμίως. Το όνομά του είναι φόρος τιμής στον πρώην διευθυντή του Earth Science Division της NASA. Το 2025 θα ακολουθήσει και ο “δίδυμος αδερφός” του, Sentinel 6B και μαζί θα συνεχίσουν το επί 28 ετών σερί παρακολούθησης των ωκεανών για ακόμα μία δεκαετία τουλάχιστον.

Όσον αφορά την εκτόξευση όλα πήγαν καλά. Ο καιρός ήταν ιδανικός, ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά και ο Falcon 9 πύραυλος επέστρεψε στην πλατφόρμα προσγείωσης. Ήταν η τρίτη εκτόξευση και προσγείωση για την SpaceX από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.