Δύο δορυφόροι καταστράφηκαν στην αποτυχημένη εκτόξευση της Arianespace

Ανθρώπινο λάθος η αιτία
18 Νοεμβρίου 2020 11:13
Δύο δορυφόροι καταστράφηκαν στην αποτυχημένη εκτόξευση της Arianespace

Ο Vega πύραυλος της Arianespace κατάφερε να απογειωθεί από την πλατφόρμα εκτόξευσης στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, ωστόσο η εκτόξευση δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο τέταρτος διαχωρισμός απέτυχε. Οι τρεις διαχωρισμοί πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς, στον τέταρτο όμως το πάνω μέρος του πυραύλου ενεργοποίησε τους προωθητήρες του και το σκάφος τέθηκε αμέσως εκτός ελέγχου.

Η απώλεια ελέγχου ήταν μόνιμη, προκαλώντας σημαντικά απρόβλεπτη συμπεριφορά και η τροχιά άρχισε να αποκλίνει πολύ γρήγορα από την προβλεπόμενη, οδηγώντας σε αποτυχία της αποστολής.

Η ανάλυση των δεδομένων τηλεμετρίας σε συνδυασμό με τα δεδομένα παραγωγής του πυραύλου, εντόπισαν το πρόβλημα σε ανθρώπινο λάθος, όπου δύο καλώδια του control που ελέγχει την απόδοση της επιτάχυνσης αντιστράφηκαν, με τις εντολές που έπρεπε να πάνε σε ένα κύκλωμα να καταλήγουν σε άλλο.

Αυτό ήταν ξεκάθαρα ένα θέμα παραγωγής και ποιότητας, μία σειρά ανθρωπίνων λαθών και όχι ένα θέμα σχεδίασης.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχία Vega πυραύλου από τον Ιούλιο του 2019. Αυτή τη φορά, αποτέλεσμα ήταν να χαθούν δύο δορυφόροι, ένας ισπανικός SEOSat-Ingenio για την παρατήρηση της Γης και ένας γαλλικός TARANIS για τη μελέτη ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων στα ανώτερα μέρη της ατμόσφαιρας.