Η Apple δηλώνει πως δεν κατασκοπεύει τους Mac χρήστες

Το νέο anti-malware χαρακτηριστικό ξεσήκωσε αντιδράσεις
17 Νοεμβρίου 2020 10:20
Η Apple δηλώνει πως δεν κατασκοπεύει τους Mac χρήστες

Η Apple με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών, ένα πρόσφατο περιστατικό όμως έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το Gatekeeper εργαλείο της εταιρίας χρησιμοποιείται για να ελέγξει αν ένα λογισμικό είναι νόμιμο ή όχι. Με την έλευση του macOS Big Sur, η Apple αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στους servers της που απέτρεψαν τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και κάποιων εφαρμογών τρίτων. Όταν ερευνητές κοίταξαν το θέμα, διαπίστωσαν πως το macOS έστελνε λεπτομέρειες στους servers της Apple για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες, ανησυχώντας αρκετούς.

Η Apple απάντησε στις ανησυχίες περί ιδιωτικότητας με ένα ανανεωμένο έγγραφο υποστήριξης.

Το macOS έχει σχεδιαστεί για να κρατά τους χρήστες και τα δεδομένα τους ασφαλή, ενώ σέβεται την ιδιωτικότητά τους. Το Gatekeeper πραγματοποιεί online ελέγχους για να επιβεβαιώσει αν μία εφαρμογή περιέχει γνωστό malware και αν το πιστοποιητικό του developer έχει αναιρεθεί. Δεν έχουμε ποτέ συνδυάσει δεδομένα από αυτούς τους ελέγχους με πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες Apple ή τις συσκευές τους. Δε χρησιμοποιούμε δεδομένα από αυτούς τους ελέγχους για να μάθουμε τι τρέχει κάθε χρήστης στη συσκευή του.

Παρόλα αυτά, η Apple αναγνωρίζει πως ακόμα και έτσι, πολλοί μπορεί να είναι αυτοί που δεν αισθάνονται άνετα με αυτήν την πρακτική. Έτσι, από το 2021, η Apple θα σταματήσει να καταγράφει τις IP διευθύνσεις των χρηστών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενώ θα δοθεί στους χρήστες και η δυνατότητα απενεργοποίησης ορισμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας.