Η Samsung χώρεσε 10.000 pixels ανά ίντσα σε μία OLED οθόνη

Για εικονική πραγματικότητα χωρίς ορατά pixels
26 Οκτωβρίου 2020 09:09
Η Samsung χώρεσε 10.000 pixels ανά ίντσα σε μία OLED οθόνη

Η πυκνότητα των pixels σταματά να γίνεται σχετική μετά από ένα σημείο ανάλυσης, αφού το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ικανό να καταλάβει τη διαφορά πάνω από ένα σημείο. Ωστόσο όταν μιλάμε για εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα όπου τα μάτια μας είναι “κολλημένα” σε μια οθόνη, τότε αρχίζει κανείς να εντοπίζει διαφορές. Έτσι, η Samsung σε συνεργασία με το Stanford University ανέπτυξαν μία OLED οθόνη με ανάλυση 10.000 pixels ανά ίντσα.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί films για να εκπέμψει λευκό φως μεταξύ των αντανακλαστικών επιφανειών, μία από ασήμι και μία από αντανακλαστικό μέταλλο με αυλακώσεις σε μέγεθος νανομέτρων. Αυτή η “οπτική μεταεπιφάνεια” αλλάζει τις αντανακλαστικές ιδιότητες και επιτρέπει σε συγκεκριμένα χρώματα να περνάνε στα pixels. Το design αυτό επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες στα pixels από αυτές που βλέπουμε στα RGB OLED τηλέφωνα ή στις τηλεοράσεις.

Μία τέτοια οθόνη θα επιτρέψει στις εταιρίες να δημιουργήσουν πρακτικά “τέλειες” οθόνες για VR και AR, μειώνοντας ή αφαιρώντας τελείως το “screen door effect” όπου βλέπει κανείς το κενό μεταξύ των pixels.