Anti-drone ασπίδα πάνω από τη Βουλή

Στην προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος προχωρά η ΕΛ.ΑΣ.
25 Οκτωβρίου 2020 12:57
Anti-drone ασπίδα πάνω από τη Βουλή

Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταστρώσει σχέδιο προστασίας της Βουλής και άλλων κυβερνητικών κτιρίων από τυχόν επίθεση με εναέρια μη επανδρωμένα μέσα. Μετά και από εισηγήσεις αξιωματικών που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία αυτών των κτιρίων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κίνησε τις διαδικασίες προμήθειας ενός υπερσύγχρονου συστήματος από τα τέλη του 2019, και σύμφωνα με την Καθημερινή, οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο.

Η αγορά θα γίνει με χρήματα από τα ταμεία της Βουλής των Ελλήνων και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ θα υπάρχει διαδικασία απορρήτου για να μη “βγουν στον αέρα” τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Τους προηγούμενες μήνες πάντως, η Διεύθυνση Τεχνικών του αρχηγείου είχε επαφές με Ισπανούς αξιωματούχους που έχουν ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχα συστήματα σε κυβερνητικά κτίρια της Μαδρίτης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η anti-drone ασπίδα θα αποτελείται από ειδικές κάμερες, ραντάρ και jammer. Το σύστημα θα ανιχνεύει τα ραδιοσήματα των drones και θα τα καθηλώνει στο έδαφος παρεμβαίνοντας στη συχνότητα εκπομπής τους. Μετά το Κοινοβούλιο, το σύστημα αναμένεται να καλύψει το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών.