Ο υπεργίγαντας Betelgeuse δεν είναι τόσο μεγάλος ή τόσο μακριά όσο νομίζαμε

Νέα εκτίμηση για το θάνατό του
17 Οκτωβρίου 2020 09:45
Ο υπεργίγαντας Betelgeuse δεν είναι τόσο μεγάλος ή τόσο μακριά όσο νομίζαμε

Πρόσφατες διακυμάνσεις στη φωτεινότητα του Betelgeuse έστρεψαν την προσοχή των αστρονόμων προς το γιγαντιαίο αστέρα και οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν κάτι που δεν περιμέναμε. Φαίνεται λοιπόν πως ο Betelgeuse είναι μικρότερος και πιο κοντά από όσο νομίζαμε.

Το πραγματικό μέγεθος του Betelgeuse παραμένει μυστήριο – προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως είναι μεγαλύτερος από την τροχιά του Δία. Τα αποτελέσματά μας λένε πως είναι μόλις τα δύο τρίτα αυτής, με διάμετρο περίπου 750 φορές αυτήν του Ήλιου. – Laszlo Molnar, Konkoly Observatory, Ουγγαρία

Μόλις είχαμε το φυσικό μέγεθος του άστρου, μπορέσαμε να υπολογίσουμε την απόσταση από τη Γη. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως απέχει μόλις 530 έτη φωτός από εμάς – 25% πιο κοντά από αυτό που πιστεύαμε.

Τα καλά νέα είναι πως και πάλι ο Betelgeuse είναι πολύ μακριά από τη Γη για να έχει κάποια επίπτωση η επικείμενη έκρηξή του. Ωστόσο αυτή η στιγμή αργεί πολύ ακόμα.

Καίει ήλιο στον πυρήνα του αυτή τη στιγμή, κάτι που σημαίνει πως δεν πλησιάζει καν σε κάποια έκρηξη. Μπορεί να περάσουν 100.000 χρόνια πριν μια έκρηξη.