Διαστημικά συντρίμμια παραλίγο να συγκρουστούν με απρόβλεπτες συνέπειες

Θα ισοδυναμούσε με 14 τόνους TNT
17 Οκτωβρίου 2020 09:26
Διαστημικά συντρίμμια παραλίγο να συγκρουστούν με απρόβλεπτες συνέπειες

Ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ένα παλιό κινεζικό σώμα πυραύλου κατευθύνονταν το ένα προς το άλλο με τεράστιες ταχύτητες αυτή τη βδομάδα, ανησυχώντας κάθε διαστημική υπηρεσία για μία καταστροφική σύγκρουση. Η LeoLabs η οποία χρησιμοποιεί ραντάρ για να παρακολουθεί τα διαστημικά συντρίμμια, έδινε υψηλή πιθανότητα σύγκρουσης. Τελικά, τα δύο αντικείμενα πέρασαν με απόσταση μεταξύ τους μόλις 12 μέτρων.

Τα δύο αντικείμενα όντας ανενεργά, δεν μπορούσαν να αλλάξουν τροχιά από το έδαφος. Σε περίπτωση σύγκρουσης η ενέργεια που θα απελευθερωνόταν θα ισοδυναμούσε με 14 τόνους TNT, στέλνοντας εκατομμύρια κομμάτια προς πάσα κατεύθυνση και με τεράστια ταχύτητα, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους δορυφόρους, ακόμα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κάθε αντικείμενο σε τροχιά έχει μικρές πιθανότητες σύγκρουσης επειδή το διάστημα είναι ακόμα πολύ μεγάλο. Αλλά όταν παίρνεις αυτά τα αντικείμενα και τα ανακατεύεις, αργά ή γρήγορα θα έχεις κάποια σύγκρουση. Τα περισσότερα μοντέλα μας δείχνουν πως μία μεγάλη σύγκρουση έχει ήδη καθυστερήσει. – Ted Muelhaupt, ανάλυση διαστημικών συντριμμιών της Aerospace Corporation

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 130 εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τη Γη, τα οποία κινούνται με ταχύτητα περίπου 10 φορές από αυτήν της σφαίρας, ταχύτητα αρκετή για να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές σε εξοπλισμό, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει αστροναύτη μέσα σε διαστημικό σκάφος.

Λάθος χειρισμοί των διαστημικών κρατών έχουν επιβαρύνει το πρόβλημα κατά 70%. Η Κίνα ανατίναξε έναν μετεωρολογικό της δορυφόρο σε μία δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου, ενώ δύο χρόνια αργότερα ένα αμερικανικό σκάφος συγκρούστηκε με ένα ρωσικό. Η Ινδία δοκιμάζοντας το δικό της αντιδορυφορικό πύραυλο το 2019, δημιούργησε 6.500 νέα κομμάτια.

Εξαιτίας αυτών, έχουμε τώρα μία ζώνη συντριμμιών. – Dan Ceperley, CEO LeoLabs