Ο επικεφαλής της Roscosmos θεωρεί πως η σεληνιακή Gateway είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στις ΗΠΑ

Ζητά αλλαγές αν πρόκειται να συμμετέχει η Ρωσία
13 Οκτωβρίου 2020 10:40
Ο επικεφαλής της Roscosmos θεωρεί πως η σεληνιακή Gateway είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στις ΗΠΑ

Η σεληνιακή Gateway είναι μέρος της αποστολής Artemis της NASA για τη μόνιμη εγκατάσταση αστροναυτών στη Σελήνη και αποτελεί ένα project διεθνούς συνεργασίας με Ευρώπη, Ιαπωνία και Καναδά. Ωστόσο ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Dmitry Rogozin, θεωρεί πως η Gateway είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στις ΗΠΑ για να μπορέσει να συμμετάσχει και η Ρωσία.

Από τη δική μας σκοπιά, η σεληνιακή Gateway στην τωρινή της μορφή ευνοεί υπερβολικά τις ΗΠΑ. Η Ρωσία μάλλον θα αποφύγει κάποια συμμετοχή σε μεγάλη κλίμακα. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να βασίσουμε το πρόγραμμα στις αρχές της διεθνούς συνεργασίας οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αν το project βασιζόταν σε αυτές τις αρχές, τότε η Roscosmos θα αναθεωρούσε τη συμμετοχή της.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine, δήλωσε:

Η Gateway χρησιμοποιεί την διακυβερνητική συμφωνία η οποία εγκαθιδρύθηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όλα τα πρωτόκολλα που υπάρχουν στον ISS θα υπάρχουν επίσης στην Gateway, οπότε δε νομίζω αυτό να είναι θέμα. Το Φεβρουάριο η NASA ζήτησε από την Roscosmos σχόλια για το πώς ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών μπορεί να λειτουργήσει και από τότε δεν είχαμε νέα τους.

Ο Rogozin έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ακόμα κι αν δε συμμετάσχει η Roscosmos στην κατασκευή της Gateway, θα ήθελε να διασφαλίσει πως θα χρησιμοποιηθεί ο standard μηχανισμός πρόσδεσης ώστε να μπορεί κάποιο ρωσικό σκάφος να προσδεθεί, ειδικά τα επόμενης γενιάς επανδρωμένα σκάφη της Ρωσίας ονόματι Orel.

Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο συστήματα διαστημικής μεταφοράς. Τα συστήματα πρόσδεσης πρέπει να είναι ίδια, ακόμα κι αν επιδιώξουμε δύο διαφορετικά προγράμματα.

Ο Bridenstine συμφώνησε.

Συμφωνούμε συνολικά με την Roscosmos πως χρειαζόμαστε διεθνή standards για κοινή χρήση, όχι μόνο στους μηχανισμούς πρόσδεσης, αλλά και σε άλλους τομείς όπως οι επικοινωνίες και τα συστήματα διατήρησης ζωής.

Προς κατανόηση του όλου κλίματος που επικρατεί στο διαστημικό τομέα, αξίζει να αναφερθούν οι δηλώσεις του Rogozin που είχε κάνει τον Ιούλιο.

Για τις ΗΠΑ αυτό είναι πλέον ένα πολιτικό project. Με το σεληνιακό project παρατηρούμε την αποχώρηση των Αμερικανών συνεταίρων μας από τις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης που αναπτύχθηκε κατά τη συνεργασία μας στον ISS. Βλέπουν αυτό το πρόγραμμα όχι ως διεθνές αλλά παρόμοιο με αυτό του NATO. Υπάρχει η Αμερική και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να βοηθήσουν και να πληρώσουν. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε σε τέτοιο project.