Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταργήσει τις προεγκατεστημένες εφαρμογές

Ετοιμάζει νομοσχέδιο
03 Οκτωβρίου 2020 10:45
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταργήσει τις προεγκατεστημένες εφαρμογές

Μπορεί να μη γνωρίζουμε από τώρα το νικητή της διαμάχης Apple-Epic, αλλά αν μη τι άλλο αυτή η διαμάχη ξεκίνησε μία σειρά συζητήσεων στα υψηλότερα κλιμάκια για το πώς εταιρίες όπως η Apple αντιμετωπίζουν τους developers και τις εφαρμογές τους, με ολοένα και περισσότερα κράτη να πιστεύουν πως αυτές οι εταιρίες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπερβολική ισχύ. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο με την ονομασία Digital Services Act.

Το νομοσχέδιο θέλει να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η Apple με το App Store, ενώ προτείνει συσκευές όπως smartphones και tablets να μην έρχονται με προεγκατεστημένες εφαρμογές και να επιτρέπουν στο χρήστη να διαλέξει τι θέλει να κατεβάσει.

Φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει καθώς σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα έρχονται με προεγκατεστημένες εφαρμογές. Τις περισσότερες φορές σκοπό έχουν να κάνουν ευκολότερη τη χρήση από τον απλό χρήστη, ενσωματώνοντας εφαρμογές όπως ρολόι, υπολογιστής, καιρός και άλλα, με τον αντίλογο να λέει πως θα είναι πιο δίκαιο για τους developers να μπορούν να προσφέρουν και αυτοί τις επιλογές τους.

Το νομοσχέδιο προτείνει πως οι Big Tech δε θα μπορούν να προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες, websites ή πλατφόρμες παρεμποδίζοντας τους ανταγωνιστές και δε θα μπορούν να έχουν προεγκατεστημένες τις δικές τους εφαρμογές σε hardware gadgets όπως laptops και τηλέφωνα ή να αναγκάζουν άλλες επιχειρήσεις να προεγκαθιστούν αποκλειστικά τις δικές τους software εφαρμογές. Ξεχωριστά, οι Βρυξέλλες θέλουν οι μεγάλες πλατφόρμες να επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαθιστούν οποιαδήποτε προεγκατεστημένη εφαρμογή στα gadgets τους  όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο παραμένει σε αρχική φάση.