Οι Αμερικανοί βάζουν το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας στη μαύρη λίστα τους

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος
28 Σεπτεμβρίου 2020 10:20
Οι Αμερικανοί βάζουν το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας στη μαύρη λίστα τους

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε και το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας, τη SMIC, στη μαύρη λίστα του, πρακτικά απαγορεύοντας τις συναλλαγές αμερικανικών εταιριών με την κινεζική εταιρία. Πλέον, οι αμερικανικές εταιρίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν κατά περίπτωση ειδική άδεια για να συνεργαστούν με την SMIC.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως η τεχνολογία της SMIC μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στρατό της Κίνας. Η SMIC από την πλευρά της “έπεσε από τα σύννεφα” καθώς εκπρόσωπός της τόνισε πως δεν έλαβαν καμία επίσημη προειδοποίηση για τα μέτρα, ενώ αρνούνται κάθε σχέση με το στρατό. Η εταιρία προσφέρει chips και υπηρεσίες “αποκλειστικά για ιδιωτική και εμπορική χρήση”.

Το επόμενο βήμα για την SMIC είναι να στραφεί σε αποκλειστικά μη-αμερικανική τεχνολογία και προμηθευτές, σίγουρα όμως είναι κάτι που θα πάει πίσω τα σχέδια της για αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής της. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό επηρεάζει και την Huawei, η οποία είχε στραφεί στην SMIC για την κατασκευή κάποιων Kirin chips για τα τηλέφωνά της. Αναλυτές αναμένουν αντιδράσεις ίσης ισχύος και από την Κίνα.