Τέλος τα repost στο Instagram χωρίς άδεια - μετέωρα τα memes

Το Facebook κάνει ευκολότερη την αναφορά κλεμμένων εικόνων
22 Σεπτεμβρίου 2020 11:36
Τέλος τα repost στο Instagram χωρίς άδεια - μετέωρα τα memes

Περισσότερο έλεγχο στους χρήστες αυθεντικού περιεχομένου θέλει να δώσει το Facebook και αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο για αυτόν το σκοπό. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, εισάγει το Rights Manager for Images, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία ανίχνευσης εικόνων για να βοηθήσει τους χρήστες να δηλώσουν την ιδιοκτησία των εικόνων και να αποφασίζουν πού θα επιτρέπουν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα του Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Instagram. Στόχος είναι να διατεθεί το χαρακτηριστικό στον καθένα, όπως συμβαίνει με τα δικαιώματα της μουσικής και των videos.

Τι θα σημάνει αυτό πρακτικά για το μέσο χρήστη; Αν ένα brand ανεβάσει τις φωτογραφίες του στο Facebook Rights Manager, θα έχει τον πλήρη έλεγχο που θα εμφανίζονται, για παράδειγμα στα Instagram pages άλλων brands. Από εκεί θα αποφασίζει αν θα αφήσει τις εικόνες να αναπαράγονται σε άλλα accounts, αν θα τις κατεβάζει ή αν θα εμφανίζονται σε μία ολόκληρη περιοχή. Έτσι, accounts που κάνουν share την ίδια εικόνα μπορεί να δουν το post τους να κατεβαίνει άμεσα, αναγκάζοντάς τα να δημιουργήσουν δικό τους περιεχόμενο. Και αυτός ίσως να είναι ο τελικός στόχος του Instagram, ένα μέρος δημοσιοποίησης αυθεντικών φωτογραφιών και όχι ένα μέρος διαμοιρασμού και ανακύκλωσης εικόνων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι πώς θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή τα memes.

Θέλουμε να σιγουρευτούμε πως καταλαβαίνουμε την κάθε χρήση πολύ καλά σε συνεννόηση με τους έμπιστους συνεργάτες μας πριν επεκτείνουμε τη χρήση του, γιατί όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα τέτοιο εργαλείο είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ ισχυρό και θέλουμε να σιγουρευτούμε πως έχουμε δικλείδες ασφαλείας για να σιγουρευτούμε πως οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια. – Dave Axelgard, Product Manager στο Facebook

Για να δηλώσουν την ιδιοκτησία μίας εικόνας, οι χρήστες θα πρέπει να ανεβάσουν ένα CSV αρχείο που περιέχει τα metadata της εικόνας στο Rights Manager του Facebook, ενώ θα διευκρινίσουν πού ισχύει η πνευματική ιδιοκτησία αφήνοντας άλλες περιοχές εκτός. Μόλις επεξεργαστούν τα δεδομένα θα δοθεί μία λίστα με τα σημεία που εμφανίζεται η εικόνα, επιτρέποντας στον αρχικό κάτοχο να τις κατεβάσει.