Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου απεικονίζει ένα...κουνουπίδι

Σε όλη την 3.2 gigapixel δόξα του
14 Σεπτεμβρίου 2020 10:30
Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου απεικονίζει ένα...κουνουπίδι

Ερευνητές του Stanford ανέπτυξαν τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου και κατέγραψαν τις πρώτες της φωτογραφίες των 3.2 gigapixel ή 3.200 megapixel αν προτιμάτε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου και απεικονίζει ένα κουνουπίδι, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Η φωτογραφία του κουνουπιδιού καθώς και άλλες, ήταν φυσικά δοκιμαστικές. Η κάμερα θα τοποθετηθεί στο Legacy Survey of Space and Time (LSST) στην Χιλή, όπου θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια και να δημιουργήσουν “τη μεγαλύτερη αστρονομική ταινία όλων των εποχών”. To μέγεθος των φωτογραφιών είναι τόσο μεγάλο που θα χρειαζόταν 378 τηλεοράσεις 4K ανάλυσης για να δείξουν μία από αυτές τις φωτογραφίες σε πλήρες μέγεθος. Η ανάλυσή τους είναι τόσο μεγάλη που μπορείτε να δείτε μία μπάλα του γκολφ από απόσταση 24 χιλιομέτρων, ενώ ο αισθητήρας μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα 100 εκατομμύρια φορές πιο σκοτεινά από αυτά που είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι.

Το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα χαρακτηρίζεται ως αυτό που θα φέρει την αστρονομική επιστήμη στην επόμενη γενιά, ενώ οι τελικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2021. Σε διάστημα 10 ετών, η κάμερα θα συγκεντρώσει φωτογραφίες 20 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Αυτά τα δεδομένα θα βελτιώσουν τη γνώση μας για το πώς έχουν εξελιχθεί οι γαλαξίες στο χρόνο και θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε τα μοντέλα μας για τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη σε βάθος και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ. Το παρατηρητήριο θα είναι μία εκπληκτική εγκατάσταση για ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ερευνών – από λεπτομερείς μελέτες του ηλιακού μας συστήματος μέχρι μελέτες μακρινών αντικειμένων από τα άκρα του ορατού σύμπαντος. – Steven Ritz, University of California