Η Ευρώπη θέλει να αποκλείσει τελείως ορισμένα κρυπτονομίσματα μέχρι να ψηφιστούν νόμοι

Νέο μπλόκο στο Libra του Facebook
14 Σεπτεμβρίου 2020 10:00
Η Ευρώπη θέλει να αποκλείσει τελείως ορισμένα κρυπτονομίσματα μέχρι να ψηφιστούν νόμοι

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ψηφίσει αυστηρούς κανονισμούς για τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζονται από κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία, για να προστατέψει τους καταναλωτές και να διατηρήσει την κρατική κυριαρχία στην οικονομική πολιτική.

Τα λεγόμενα stablecoins – όπως το Libra του Facebook - είναι μία νέα κατηγορία κρυπτονομισμάτων τα οποία προσφέρουν σταθερότητα στην τιμή του νομίσματος, μέσω περιουσιακών στοιχείων. Έχουν γίνει δημοφιλή καθώς προσφέρουν τις καλύτερες πλευρές των δύο κόσμων, την άμεση επεξεργασία και ασφάλεια ή ιδιωτικότητα των συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων και την σταθερή φύση των διακυμάνσεων των κανονικών νομισμάτων.

Οι Υπουργοί Οικονομικών των πέντε κρατών, σε κοινή τους δήλωση ανακοίνωσαν πως τα stablecoins δεν πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν στην οικονομική ζώνη της Ευρώπης, μέχρι να λυθούν τα νομικά και νομοθετικά θέματα, καθώς και το ζήτημα της επίβλεψης. Αρκετές κεντρικές τράπεζες και θεσμοί ανησυχούν πως το Libra θα αποσταθεροποιήσει την οικονομική πολιτική, θα διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα των πολιτών.

Συμφωνούμε όλοι πως είναι δουλειά μας να κρατήσουμε την οικονομική αγορά σταθερή και να διασφαλίσουμε πως οι εργασίες των κρατών θα παραμείνουν εργασίες των κρατών. Οι Αρχές πρέπει να κρατήσουν σκληρή στάση η οποία θα περιλαμβάνει απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τον ιδιωτικό τομέα, αν δεν τηρηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις. – Olaf Scholz, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

Οι πέντε χώρες θέλουν όλα τα stablecoins να έχουν αναλογία 1:1 με τα κανονικά νομίσματα, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει να μεταφερθούν σε μία τράπεζα εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, όλες οι νομικές οντότητες που διαχειρίζονται το stablecoin, θα πρέπει να έχουν έδρα στην Ευρώπη, κάτι που βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο Libra. Το Libra Association δε σχολίασε τις δηλώσεις.

Περιμένουμε την Κομισιόν να εκδώσει πολύ ισχυρούς και ξεκάθαρους κανόνες για να αποφευχθεί η κατάχρηση των κρυπτονομισμάτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες ή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κεντρική τράπεζα, δηλαδή η ECB, είναι η μόνη που επιτρέπεται να κυκλοφορεί ένα νόμισμα. Σε αυτό το σημείο, είναι κάτι που δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ή να αποδυναμωθεί από οποιουδήποτε είδους project, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Libra project – Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας