Η πρώτη εκτόξευση της Astra είχε πρόωρο τέλος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πύραυλος καταστράφηκε
13 Σεπτεμβρίου 2020 11:04
Η πρώτη εκτόξευση της Astra είχε πρόωρο τέλος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ιδιωτικός τομέας στις εκτοξεύσεις πυραύλων σε τροχιά έχει μικρό μέγεθος ακόμα, με λίγες εταιρίες να έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο, αλλά όλο και περισσότερες δοκιμάζουν την τύχη τους στο νέο και εξαιρετικά κερδοφόρο σύνορο του διαστήματος. Μία από αυτές είναι η Astra, μία αμερικανική startup εταιρία με βάση την Alameda της California. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως και η πρώτη της εκτόξευση δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Rocket 3.1 πύραυλος εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το Kodiak της Alaska. Ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα μετά, το σύστημα πλοήγησης προκάλεσε ελαφριά ταλάντωση στον πύραυλο, απομακρύνοντάς τον ελαφρώς από την αρχική τροχιά, ενεργοποιώντας τα αυτοματοποιημένα συστήματα τα οποία έδωσαν εντολή απενεργοποίησης του κινητήρα. Έτσι, ο πύραυλος συγκρούστηκε με το έδαφος λίγα δευτερόλεπτα μετά, κοντά στην πλατφόρμα εκτόξευσης, όπως μπορείτε να δείτε και στο video παρατηρητών παρακάτω.

Η Astra, αν και δεν έφτασε σε τροχιά ο πύραυλος, τόνισε πως δεν περίμενε να τα καταφέρει με την πρώτη ευκαιρία. Μάλιστα ανέμενε τρεις αποστολές για να μπορέσει να μπει σε τροχιά. Παρόλο που η συγκεκριμένη αποστολή τελείωσε νωρίτερα από το αναμενόμενο, η εταιρία συγκέντρωσε “πολύτιμη εμπειρία” και δεδομένα πτήσεως.

Ο επόμενος πύραυλος, Rocket 3.2, είναι σχεδόν έτοιμος και η Astra θα είναι έτοιμη για μία ακόμα δοκιμή “αρκετές βδομάδες” αργότερα, επειδή πρέπει πρώτα να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα από αυτήν την πτήση.

Την εκτόξευση σχολίασε και ο Elon Musk, ο οποίος έδωσε κουράγιο στην εταιρία λέγοντας πως και η SpaceX χρειάστηκε τέσσερις εκτοξεύσεις για να φτάσει σε τροχιά.

Να σημειώσουμε πως η Astra, είναι πρακτικά ανταγωνίστρια της Rocket Lab, ένα φθηνό μέσο για αποστολή μικρών δορυφόρων σε τροχιά.