Ένα ατύχημα προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Puerto Rico

Διακόπτοντας σημαντικά projects
13 Αυγούστου 2020 10:47
Ένα ατύχημα προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Puerto Rico

Οι επισκευές στο δεύτερο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου μετά τον καταστροφικό τυφώνα Maria του 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά η λειτουργία του διακόπηκε πάλι λόγω ενός ατυχήματος. Ένα συρματόσχοινο στήριξης μίας μεταλλικής γέφυρας έσπασε, διαλύοντας 30 μέτρα από το δίσκο του τηλεσκοπίου και στραβώνοντας τη γέφυρα που οδηγεί στο θόλο πάνω από το δίσκο. Φυσικά, όλες οι δραστηριότητες του τηλεσκοπίου σταμάτησαν.

Έχουμε μία ομάδα ειδικών για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας, τα προστατέψουμε τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και να επαναφέρουμε την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργικότητα το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσει να βοηθά τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. – Francisco Cordova, Διευθυντής

Το Arecibo Observatory εξειδικεύεται στην ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων και pulsars, ενώ χρησιμοποιείται και από τη NASA για το Planetary Radar Project με το οποίο ανιχνεύει αστεροειδείς που πιθανών να είναι επικίνδυνοι για τη Γη. Για το σκοπό αυτό έλαβε χρηματοδότηση $19 εκατομμυρίων από τη NASA.