Η Qualcomm πιέζει το Λευκό Οίκο να της επιτρέψει να πουλά chips στην Huawei

Προβλέπει πλεονέκτημα ξένων αντιπάλων αν δεν αλλάξουν ρότα οι ΗΠΑ
09 Αυγούστου 2020 10:39
Η Qualcomm πιέζει το Λευκό Οίκο να της επιτρέψει να πουλά chips στην Huawei

Η ολοένα και αυξανόμενη μάχη ΗΠΑ και Κίνας στον τεχνολογικό τομέα φαίνεται να μην έχει σταματημό. Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται να συμφέρει την αμερικανική Qualcomm, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε η Wall Street Journal, η Qualcomm πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς της Huawei και να επιτρέψει στην Qualcomm να πουλήσει chips στον κινεζικό κολοσσό. Η λογική της Qualcomm είναι πως το ban δε θα αποτρέψει την Huawei από τον εξασφαλίσει chips για τα τηλέφωνά της και το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εκτρέψει αμερικανικές πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους κατασκευαστές chips, όπως η MediaTek και η Samsung.

Η Qualcomm θεωρεί πως η άρση του ban θα βοηθήσει τις αμερικανικές εταιρίες να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Σε περίπτωση που το ban συνεχιστεί, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δουν “μία ταχεία μεταβολή στο μερίδιο αγοράς των 5G chipsets”, με μεγάλο χαμένο την Qualcomm.

Να σημειώσουμε πως πριν μερικές μέρες η Huawei κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την άλλοτε αντίπαλό της MediaTek για προμήθεια 120 εκατομμυρίων chips, σε μία προσπάθεια ενοποίησης των ανταγωνιστών και διαφοροποίησης των προμηθευτών για την αντιμετώπιση του ban των ΗΠΑ. Είναι μία συμφωνία που συμφέρει και τις δύο εταιρίες, καθώς η Huawei δε θα έχει πλέον μόνο τη θυγατρική της HiSilicon για παραγωγή chips, ενώ από την πλευρά της η MediaTek θα έχει να επιδείξει στην αγορά έναν πελάτη υψηλού κύρους όπως η Huawei. Αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, η Huawei αναμένεται να αποστείλει 180 εκατομμύρια τηλέφωνα φέτος και το μερίδιο αγοράς της MediaTek θα είναι τα 2/3 αυτών, πολύ μεγαλύτερο από τον ανταγωνιστή της, την Qualcomm.