Ιδιωτικά σκάφη περικύκλωσαν την κάψουλα της SpaceX, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Ακτοφυλακής
04 Αυγούστου 2020 11:35
Ιδιωτικά σκάφη περικύκλωσαν την κάψουλα της SpaceX, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Η προσθαλάσσωση της Crew Dragon κάψουλας της SpaceX με τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες μπορεί να στέφθηκε με επιτυχία, δεν έλειψαν όμως τα παρατράγουδα. Πάνω από δέκα ιδιωτικά σκάφη έσπευσαν στο σημείο πριν να φτάσουν οι αρμόδιες αρχές, προκαλώντας ανησυχία στη NASA, όχι μόνο για την ασφάλεια των αστροναυτών, αλλά και των ίδιων των σκαφών, αφού η κάψουλα αναπτύσσει θερμοκρασίες έως και 2.000 βαθμών Κελσίου κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος από τους τοξικούς ρύπους των κινητήρων της κάψουλας, ενώ φυσικά υπάρχει και ο κίνδυνος τα σκάφη να εμποδίσουν ακόμα και άθελά τους την οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης.

Θα σας πω πως ήταν μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα και πολλοί κάτοχοι σκαφών που ήταν εκεί έξω ενδιαφέρθηκαν. Νομίζω πως όλη η Αμερική ήταν ανυπόμονη να δει την κάψουλα να προσθαλασσώνεται. Αλλά ναι, είναι κάτι που πρέπει να δούμε την επόμενη φορά. – Jim Bridenstine, Διευθυντής NASA

Η Ακτοφυλακή είχε σκάφη στην περιοχή τα οποία προσπαθούσαν να κρατήσουν την περιοχή της προσθαλάσσωσης καθαρή, αλλά “πολλά σκάφη αγνόησαν τα αιτήματα της Ακτοφυλακής και αποφάσισαν να μπουν στην περιοχή, βάζοντας τους εαυτούς τους και αυτούς που εμπλέκονταν στην επιχείρηση σε πιθανό κίνδυνο”. Ακόμα κι όταν η κάψουλα βρισκόταν στο νερό, η ομάδα ανάκτησης της NASA χρειάστηκε να φωνάζει στα σκάφη να παραμείνουν μακριά.