Γεγονός η πρώτη ιστορική προσθαλάσσωση για το πλήρωμα του Crew Dragon της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αστροναύτες της NASA επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς
03 Αυγούστου 2020 13:11
Γεγονός η πρώτη ιστορική προσθαλάσσωση για το πλήρωμα του Crew Dragon της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιχαρής θα πρέπει να είναι ο Elon Musk για ακόμη ένα ιστορικό επίτευγμα της SpaceX και την πορεία της στο διάστημα. Η αποστολή του Crew Dragon προσθαλασσώθηκε επιτυχώς στη Γη και οι δύο επιβαίνοντες αστροναύτες της NASA, Bob Behnken και Doug Harley, κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Έτσι ολοκληρώθηκε το τελευταίο κομμάτι της αποστολής Demo-2 της SpaceX, γράφοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάλι ιστορία. 

Η κάψουλα που ονομάζεται "Endeavour" αποχώρησε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χθες τη Κυριακή 2 Αυγούστο και το βράδυ, ακριβώς στις 21:48 ώρα Ελλάδος, προσνηώθηκαν στην ακτή της Pensacola στη Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Αυτή η πρσθαλάσσωση ήταν η πρώτη εδώ και 45 χρόνια με αμερικανούς αστροναύτες και παράλληλα το πρώτο εμπορικά κατασκευασμένο διαστημικό σκάφος που μετέφερε ανθρώπους προς και από την τροχιά της Γης. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν τον Ιούλιο του 1975 όταν οι αστροναύτες της NASA, Tom Stafford, Vance Brand και Deke Slayton έφεραν με ασφάλεια το Apollo-Soyuz πίσω στη Γη και προσνηώθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό. 

Οι διασωστικές ομάδες μετά από μερικές ώρες αναζήτησης και ελέγχων άνοιξαν την καταπακτή του Endeavour στις 23:59 ώρα Ελλάδος και 10 λεπτά αργότερα τους έβγαλαν. 

Tο πλήρωμα ελέγχου της SpaceX καλωσόρισε τους αστροναύτες λέγοντας:

Καλώς ορίσατε πίσω στη Γη. Σας ευχαριστούμε που πετάξατε με την SpaceX

Με τον Doug Hurley να απαντάει στον ασύρματο:

Ήταν τιμή και προνόμιό μας. 

Δείτε παρακάτω μερικά highlights από την προσνήωση του Crew Dragon σκάφους.