Εκτοξεύτηκε η πιο φιλόδοξη διαστημική αποστολή της Κίνας

Η Tianwen-1 θα φέρει τρία σκάφη στον Άρη
23 Ιουλίου 2020 11:46
Εκτοξεύτηκε η πιο φιλόδοξη διαστημική αποστολή της Κίνας

Η Tianwen-1 αποστολή της Κίνας για τον Άρη ξεκίνησε με την επιτυχημένη εκτόξευση του Long March 5 πυραύλου από το Wenchang Satellite Launch Center στη νήσο Hainan. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη διαστημική αποστολή της Κίνας, αφού θέλει με την πρώτη της προσπάθεια, όχι μόνο να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και να αναπτύξει τρία διαφορετικά σκάφη εκεί.

Η Tianwen-1 αποτελείται από ένα orbiter το οποίο θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη το Φεβρουάριο του 2021 και μετά από δύο μήνες θα απελευθερώσει το lander, το οποίο με τη σειρά του όταν προσεδαφιστεί στη Utopia Planitia στο νότιο ημισφαίριο, θα απελευθερώσει το rover. Το rover θα περάσει τις επόμενες 90 μέρες εξερευνώντας το περιβάλλον και συλλέγοντας δείγματα με τα έξι διαφορετικά επιστημονικά όργανα που διαθέτει. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται στο orbiter, το οποίο με τη σειρά του θα τα μεταδίδει πίσω στη Γη, ενώ θα συλλέγει και αυτό πληροφορίες με τα εφτά διαφορετικά επιστημονικά όργανα που διαθέτει.

Να σημειώσουμε πως η ονομασία της αποστολής σημαίνει “ερωτήσεις προς τον παράδεισο” και πάρθηκε από ποίημα του Qu Yuan ο οποίος έζησε από το 340 έως το 278 π.Χ. Αν η αποστολή ολοκληρωθεί επιτυχώς, η Κίνα θα είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ η οποία προσεδαφίζει και χειρίζεται rover στην επιφάνεια του Άρη.