Μία action camera για σκαθάρια (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια του εντόμου
21 Ιουλίου 2020 11:21
Μία action camera για σκαθάρια (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington κατασκεύασαν επιτυχώς μία ασύρματη κάμερα τόσο μικρή, που μπορεί να προσαρμοστεί στην πλάτη ενός σκαθαριού. Το paper δημοσιεύτηκε στο Science Robotics και σκοπό έχει να επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας ασύρματης όρασης από ζωντανά έντομα και μικροσκοπικά ρομπότ.

Η κάμερα την οποία ονομάζουν “μία GoPro για σκαθάρια” λοιπόν, ζυγίζει μόλις 248mg και μπορεί να περιστραφεί κατά 60 μοίρες, χειροκίνητα ή ακολουθώντας την κίνηση του κεφαλιού του εντόμου. Μεταδίδει ασπρόμαυρο βίντεο 1 έως 5 fps, σε ένα smartphone μέσω Bluetooth σε απόσταση έως και 120 μέτρα.

Πέρα από το ότι ακούγεται λες και βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το μικρό ασύρματο σύστημα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την συρρίκνωση του μεγέθους των ρομπότ. Ενώ τα chips της κάμερας που έχουμε στα τηλέφωνά μας είναι μικρά, έχουν μεγάλες μπαταρίες και επεξεργαστές. Η όραση έχει γίνει επίσης πολύ σημαντική για όλων των ειδών τα μεγαλύτερα ρομποτικά συστήματα, σκεφτείτε τις κάμερες των drones ή τα αυτόνομα οχήματα. Όταν ξεκινάμε να μιλάμε όμως για πολύ μικρά ρομπότ στο μέγεθος ενός κέρματος, η ασύρματη όραση δυσκολεύει λόγω των απαιτήσεων ενέργειας και βάρους. Επιτρέποντας στα μικρά ρομπότ να βλέπουν, μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα σωρό εργασίες, όπως εξερεύνηση σωλήνων και άλλων περιορισμένων χώρων. – Vikram Iyer, συγγραφέας του paper

Οι επιστήμονες διάλεξαν τα σκαθάρια ως το μέσο δοκιμών τους, επειδή είναι εύκολα να τα χειριστούν, δεν τσιμπάνε και έχουν αρκετή δύναμη για να κουβαλήσουν την κάμερα.

Εφόσον τα έντομα είναι πολύ καλύτερα στο να αποθηκεύουν ενέργεια, μπορούν να περπατάνε για ώρες, σε αντίθεση με τα δικά μας ρομπότ. Αυτό ανοίγει πιθανότητες χρήσης τους στη συγκέντρωση δεδομένων από μέρη όπως έξυπνες φάρμες.

Σίγουρα μπορούμε να τοποθετήσουμε την κάμερα και σε άλλα έντομα που μπορούν να σηκώσουν το βάρος και εξερευνούμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε αράχνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνολογία για να αναπτύξουν το μικρότερο αυτόνομο ρομπότ με ασύρματη όραση στον κόσμο. Χρησιμοποιεί δονήσεις για να κινηθεί και στέκεται ακίνητο για να καταγράψει μία εικόνα.