Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει την προμήθεια 5G εξοπλισμού από την Huawei

Η Huawei αντιδρά
15 Ιουλίου 2020 11:05
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει την προμήθεια 5G εξοπλισμού από την Huawei

Οι πιέσεις των Αμερικανών στους συμμάχους τους φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την απαγόρευση προμήθειας 5G εξοπλισμού από την Huawei, για όλους τους παρόχους της χώρας από τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς. Επιπλέον, υποχρεώνονται να “ξηλώσουν” τον υπάρχων εξοπλισμό της Huawei από τα 5G δίκτυά τους μέχρι το 2027, μία ενέργεια που αναμένεται να κοστίσει £2 δισεκατομμύρια.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για τους παρόχους, αφού η επίσημη θέση της κυβέρνησης που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο ήταν πως ο εξοπλισμός της Huawei θα χρησιμοποιηθεί στην 5G υποδομή της χώρας, απλά με κάποιους περιορισμούς.

Εκπρόσωπος της Huawei χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική, τονίζοντας πως προήλθε από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και όχι από ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας, ενώ κάλεσε τη Βρετανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ο πρέσβης της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε επίσης δηλώσεις για αυτήν την απόφαση.

Απογοητευτική και λάθος απόφαση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Huawei. Αναρωτιόμαστε αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί πλέον να προσφέρει ένα ανοιχτό, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον για τις επιχειρήσεις από άλλες χώρες.

Από την άλλη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εμφανώς ευχαριστημένος για την απόφαση, δήλωσε:

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει σε μία ολοένα και αυξανόμενη λίστα χωρών από όλο τον κόσμο οι οποίες προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια, απαγορεύοντας τη χρήση μη αξιόπιστων προμηθευτών υψηλού κινδύνου.