Οι τεχνολογικοί όροι "master" και "slave" καταργούνται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού

Όλο και περισσότερες εταιρίες και προγραμματιστές συντάσσονται με την ενέργεια
06 Ιουλίου 2020 10:30
Οι τεχνολογικοί όροι "master" και "slave" καταργούνται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού

Εδώ και λίγους μήνες έχει διαδοθεί μία ευρύτερη προσπάθεια από τους open-source developers, για να αφαιρεθούν από τις γλώσσες προγραμματισμού αναφορές στη σκλαβιά, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την αρχή έκανε το GitHub τον προηγούμενο μήνα, αντικαθιστώντας τον όρο “master” με μία πιο ουδέτερη ονομασία.

Τώρα, ακολούθησαν οι μηχανικοί του Twitter, οι οποίοι πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο μία εσωτερική προσπάθεια αντικατάστασης των όρων “master” και “slave”. Επιπλέον, θέλουν να αλλάξουν οποιαδήποτε ορολογία μπορεί να θεωρηθεί ρατσιστική, σεξιστική ή που κάνει διακρίσεις υπέρ ατόμων χωρίς αναπηρίες. Για παράδειγμα το “man hours” σε “person hours”, το “blacklist” σε “denylist” και το “grandfathered” σε “legacy status”.

Αλλά και η Canon έγινε η πρώτη εταιρία φωτογραφικών που σταμάτησε επίσημα να χρησιμοποιεί τους όρους “master” και “slave” στον εξοπλισμό της.

Η Canon ξεκίνησε να μη χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους από τα τέλη του 2017. Σε όλα τα νέα προϊόντα, αυτοί οι όροι δε χρησιμοποιούνται. Προϊόντα που κυκλοφόρησαν πριν από αυτό το διάστημα και είναι ακόμα διαθέσιμα, θα έχουν ακόμα τους όρους αυτούς αφού είναι φυσικό μέρος της LCD οθόνης και δε μπορεί να αλλάξει από το firmware.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η τάση αυτή έχει πάρει νέα πνοή με το κίνημα Black Lives Matter, η προσπάθεια απαλλαγής από το master-slave υπάρχει από πολύ παλαιότερα. Το 2003 μία επαρχία του Los Angeles ζήτησε από τους προμηθευτές της και τους εργολάβους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους όρους σε εξοπλισμό υπολογιστών. Το 2014 η ομάδα πίσω από το Drupal online publishing software αντικατέστησε τους όρους με “primary-replica”, ενώ το 2018 οι developers που χρησιμοποιούσαν Python επίσης απέρριψαν τους όρους.