Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τα σχέδια της για το διάστημα

Ενόψει των επιτυχιών της SpaceX και των Κινέζων
30 Ιουνίου 2020 10:27
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τα σχέδια της για το διάστημα

Οι πρόσφατες επιτυχίες των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν αφήσει πίσω την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τώρα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton αποκάλυψε στο Reuters πως η Ε.Ε. θα επιταχύνει τα σχέδια της για το διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των δορυφόρων Galileo επιταχύνθηκε κατά τρία έτη, στα τέλη του 2024 αντί για το 2027, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει budget για υποστήριξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων και άλλων νέων τεχνολογιών σχετικές με την εκτόξευση.

Θα προταθεί επίσης κεφάλαιο €1 δισεκατομμυρίου για χρηματοδότηση διαγωνισμών που θα συμμετέχουν startup εταιρίες, ενώ θα δοθεί άλλο €1 δισεκατομμύριο στην Arianespace για την καλλιέργεια καινοτομιών. Τέλος, υπάρχουν σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό δορυφορικό δίκτυο internet ευρείας χρήσης, καθώς και για ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων δορυφόρων με άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλα βήματα για την ανεξαρτητοποίησή της από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στο χώρο του διαστήματος.

Το διάστημα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δίνουμε στον εαυτό μας τα μέσα για να επιταχύνουμε. Η SpaceX έχει θέσει νέα standards για τις εκτοξεύσεις, οπότε το Ariane 6 είναι ένα απαραίτητο βήμα, αλλά όχι ο απόλυτος στόχος. Πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε τον Ariane 7.