Βοηθήστε τη NASA σχεδιάζοντας την τουαλέτα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στη Σελήνη

Στην τελική και οι αστροναύτες είναι άνθρωποι
28 Ιουνίου 2020 12:02
Βοηθήστε τη NASA σχεδιάζοντας την τουαλέτα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στη Σελήνη

Καθώς η NASA προετοιμάζεται να επιστρέψει στη Σελήνη με την αποστολή Artemis, πρέπει να ανταποκριθεί και σε πιο…πρακτικά ζητήματα πέρα από τη διαστημική εξερεύνηση και τα πειράματα των αστροναυτών. Οι αστροναύτες θα τρώνε, θα πίνουν, θα ουρούν και θα αφοδεύουν σε συνθήκες σεληνιακής βαρύτητας. Και τι πιο απαραίτητο για έναν αστροναύτη ο οποίος θα ζήσει για μεγάλες χρονικές περιόδους στην επιφάνεια της Σελήνης, από μία λειτουργική, αναπαυτική τουαλέτα. Η NASA λοιπόν θέλει να τη βοηθήσουν να καινοτομήσει σε αυτόν τον τομέα και ανακοίνωσε το διεθνή διαγωνισμό Lunar Loo Challenge.

Η ανάπτυξη της διαστημικής τουαλέτας ξεκίνησε με τα διαστημικά λεωφορεία, έτσι ώστε οι αστροναύτες που ζουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να χρησιμοποιούν την τουαλέτα σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Ωστόσο οι αστροναύτες που θα πάνε στη Σελήνη χρειάζονται μία μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο απλή τουαλέτα μιας και οι συνθήκες μικροβαρύτητας και σεληνιακής βαρύτητας είναι διαφορετικές. Οι διαστάσεις και το βάρος της τουαλέτας είναι πολύ σημαντικές, αφού για κάθε κιλό φορτίου στο lander απαιτούνται 10 κιλά καυσίμου για ομαλή προσεδάφιση και επιστροφή σε σεληνιακή τροχιά.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να σχεδιάσουν μία τουαλέτα κατάλληλη και για άντρες και για γυναίκες, με το μισό βάρος από αυτές του ISS (έως 31 κιλά) και με 70% μικρότερο όγκο (έως 0.12 κυβικά μέτρα). Ο σχεδιασμός πρέπει να επιτρέπει στους αστροναύτες να ουρούν και να αφοδεύουν τόσο σε μικροβαρύτητα όσο και σε σεληνιακή βαρύτητα (το 1/6 της βαρύτητας στη Γη). Δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια, δεν πρέπει να είναι θορυβώδης και η χρήση της δεν πρέπει να καταναλώνει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο των αστροναυτών. Πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει έως και 1 λίτρο ούρων ανά χρήση, καθώς και 500 γραμμάρια περιττωμάτων ανά αφόδευση. Επίσης πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί διάφορα είδη υγρών πέρα από ούρα, όπως αίμα περιόδου, εμετό και διάρροια. Ίσως το πιο σημαντικό από όλα, είναι η αντοχή της. Σε περίπτωση βλάβης δεν πρέπει να διαρρεύσει το αποθηκευμένο υλικό της στην καμπίνα. Το βραβείο είναι ύψους $35.000, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Οι αστροναύτες μας καταφέρνουν εκπληκτικά επιτεύγματα επιστήμης και εξερεύνησης του διαστήματος. Αλλά στην τελική, είναι άνθρωποι. Πρέπει να τους προσφέρουμε τις ίδιες βασικές ανέσεις όπως στη Γη, ώστε να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.