iOS 14: Όλα τα χαρακτηριστικά που "δανείστηκε" από το Android

Δεν είναι και λίγα
24 Ιουνίου 2020 11:33
iOS 14: Όλα τα χαρακτηριστικά που "δανείστηκε" από το Android

Το iOS 14 είναι ήδη διαθέσιμο σε beta, ενώ η επίσημη κυκλοφορία του αναμένεται αυτό το φθινόπωρο. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοση λογισμικού που παρουσιάστηκαν στο WWDC, ακούστηκαν λίγο γνώριμα για τους κατόχους Android συσκευών και το TheVerge τα συγκέντρωσε σε μία λίστα.

Τα Widgets στη Home Screen ήταν ίσως το χαρακτηριστικό που στάθηκε περισσότερο η Apple κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Μετά από χρόνια απαίτησης χρηστών, η Apple επιτρέπει πλέον τα widgets στη home screen των iPhone. Βέβαια, αυτό ήταν κάτι που το Android διέθετε από τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του και συνέχιζε να το αναπτύσσει όσο περνούσαν οι γενιές.

Το App Library επίσης μοιάζει με το app drawer του Android, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει όλες τις εφαρμογές του ανεξαρτήτως αν εμφανίζονται στην home screen.

Η δυνατότητα επιλογής του αγαπημένου σου browser και της αγαπημένης σου εφαρμογής email ήταν κάτι που στο Android υπήρχε χρόνια. Η Apple συνειδητά επέλεγε να μη δώσει αυτή τη δυνατότητα στο χρήστη για να τον πιέσει να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές της Safari και Mail, αλλά πλέον, οι χρήστες iOS θα μπορούν να διαλέξουν για default browser τον Chrome και παράδειγμα και για default εφαρμογή email, το Gmail.

Η ελαχιστοποίηση της Siri στο κάτω μέρος της οθόνης την φέρνει σε συμφωνία με την Google Assistant, ενώ και τα αποτελέσματα των αναζητήσεων εμφανίζονται σε μικρότερα παράθυρα στην οθόνη.

Το Compact Calls χαρακτηριστικό όπου οι εισερχόμενες κλήσεις ενώ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο δεν καταλαμβάνουν όλη την οθόνη σας, υπάρχει επίσης στο Android.

Το νέο App Clips που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος μιας εφαρμογής χωρίς να χρειάζεται να την κατεβάσετε -για να πληρώσετε για πάρκιγνκ π.χ.- είναι κάτι που προσπάθησε να κάνει και το Android με τα instant apps του 2017 και τα app slices το 2018, χωρίς να έχει καταφέρει όμως να τα κάνει mainstream.

Στους χάρτες, οι ποδηλατικές οδηγίες πλοήγησης υπάρχουν από το 2010 στο Android. Ωστόσο, οι οδηγίες πλοήγησης για ηλεκτρικά  αυτοκίνητα λαμβάνοντας υπόψη τους σταθμούς φόρτισης, είναι κάτι νέο που πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματωθεί και στο Google Maps.

Όπως και το περίφημο Google Translate, έτσι και η έκδοση της Apple θα μεταφράζει γραπτές και προφορικές εκφράσεις, έχοντας όμως μία μικρότερη λίστα γλωσσών από την αντίστοιχη της Google. Επιπλέον, όπως πάλι και στο Google Translate, θα υποστηρίζει μετάφραση ολόκληρων ιστοσελίδων στο Safari.

Το picture-in-picture video το έφερε η Google με το Android 8. Έπειτα το έφερε η Apple στο iPad και πλέον έρχεται και στο iPhone.

Μπορεί το iOS 14 να μη φέρει πληθώρα καινοτόμων χαρακτηριστικών, είναι όμως σίγουρα μία νίκη για τους χρήστες του iOS οι οποίοι ζητούσαν εδώ και χρόνια χαρακτηριστικά απλά, που θα έκαναν τη ζωή τους ευκολότερη. Και στην τελική, ανεξαρτήτως της κόντρας των εταιριών, τέτοιες κινήσεις έχουν έναν κερδισμένο. Το χρήστη.

Tags: