Επιστήμονες βρίσκουν πλαστικά 20 ετών στον ωκεανό και τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά

Ελάχιστη η αποσύνθεσή τους
22 Ιουνίου 2020 10:57
Επιστήμονες βρίσκουν πλαστικά 20 ετών στον ωκεανό και τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά παραμένουν στον ωκεανό χωρίς να διαλύονται ακόμα και 20 χρόνια μετά. Το πείραμα των επιστημόνων περιλάμβανε δύο πλαστικά δείγματα τα οποία ανέκτησαν 20 έτη μετά, από βάθος 4.150 μέτρων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Βρήκαν λοιπόν πως το πλαστικό είχε υποστεί ελάχιστες αλλαγές, ενώ υποστήριξε μικροβιακά φορτία να αναπτυχτούν σε αυτό.

Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει – από όσο ξέρουμε – τα πρώτα δεδομένα που απεικονίζουν αξιόπιστα τη μοίρα και την οικολογική λειτουργία του πλαστικού σε βάθος χρόνου παραπάνω από δύο δεκαετίες, υπό φυσιολογικές υποθαλάσσιες περιβαλλοντικές συνθήκες μεγάλου βάθους.

Τα δύο αντικείμενα ήταν μία συσκευασία φαγητού και ένα κουτάκι Coca-Cola, τα οποία είχαν τυλιχτεί με μία πλαστική σακούλα. Μέσω του κωδικού και του τύπου της συσκευασίας η ομάδα των επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει την ημερομηνία παραγωγής των συσκευασιών μεταξύ του 1988 και 1996. Το κουτάκι της Coca-Cola το οποίο ήταν αλουμινένιο, κανονικά θα είχε αποσυντεθεί, αλλά η πλαστική σακούλα το διατήρησε αρκετά ώστε να φαίνεται ακόμα ξεκάθαρα το brand και ο κωδικός.

Αυτή η μελέτη είναι μία σημαντική βάση για το νέο μας project HOTMIC (Horizontal and Vertical Oceanic Distribution, Transport and Impact of Microplastics), με το οποίο σκοπεύουμε να ανιχνεύσουμε τα πλαστικά απόβλητα που εισέρχονται στους ωκεανούς, από τις ηπείρους και τα ωκεανικά ρεύματα μέχρι την τελική τους κατάδυση στον πυθμένα.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο Scientific Reports.