Γερμανία: Πιο αυστηρός νόμος περί ρητορικής μίσους θέλει τα στοιχεία των χρηστών να καταλήγουν στην αστυνομία

Ανησυχίες περί δημιουργίας λίστας δεδομένων
20 Ιουνίου 2020 10:48
Γερμανία: Πιο αυστηρός νόμος περί ρητορικής μίσους θέλει τα στοιχεία των χρηστών να καταλήγουν στην αστυνομία

Η Γερμανία έχει ήδη ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο νόμου όσον αφορά τη ρητορική μίσους και τώρα ένα νέο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή έρχεται να κάνει το κάνει ακόμα πιο αυστηρό. Το νομοσχέδιο “για την καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού και των εγκλημάτων μίσους” απαιτεί τη συμμόρφωση των social media εταιριών – όπως το Facebook και το Twitter – στην παράδοση στοιχείων χρηστών με την υποψία παράνομου περιεχομένου. Τα στοιχεία αυτά, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η IP διεύθυνση του χρήστη, θα συγκεντρώνονται από την BKA, την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας.

Μέχρι τώρα στη Γερμανία, οι social media εταιρίες αντιμετώπιζαν βαριά πρόστιμα έως και €50 εκατομμύρια, αν δεν κατέβαζαν εγκαίρως “πιθανώς παράνομο περιεχόμενο”. Όπως είχε τονίσει τότε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απειλή των τεράστιων προστίμων θα οδηγούσε τις εταιρίες στη διαγραφή οποιουδήποτε είδους αμφιλεγόμενου περιεχομένου, περιορίζοντας τελικά τον ελεύθερο λόγο.

Με το νέο νομοσχέδιο, οι υπερασπιστές της ιδιωτικότητας ανησυχούν πως οι social media εταιρίες θα βοηθήσουν την αστυνομία να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων με τις προσωπικές πληροφορίες ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει καν η υποψία κάποιας εγκληματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η ευθύνη της αναγνώρισης πιθανώς επικίνδυνου περιεχομένου πέφτει τώρα σε εταιρίες όπως το Facebook και το Twitter. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται μία ευρύτερη αναμόρφωση των νόμων περί ρητορικής μίσους, με κεντρικό άξονα τη διαφάνεια και τις πιο ξεκάθαρες οδηγίες.