Η Ε.Ε. θέλει μηνιαίες αναφορές για τη μάχη των fake news από Facebook, Google και Twitter 

Κατηγορεί Ρωσία και Κίνα

Η Ε.Ε. θέλει μηνιαίες αναφορές για τη μάχη των fake news από Facebook, Google και Twitter

Όλες οι social media εταιρίες έχουν ανακοινώσει κατά καιρούς τα μέτρα που έχουν λάβει για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, το πρόβλημα όμως φαίνεται να γιγαντώνεται με την πανδημία. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μάθει κατά πόσο βοηθούν τα επιμέρους μέτρα που έχουν λάβει και ζητά από Facebook, Google και Twitter μηνιαίες αναφορές από το μέτωπο της μάχης κατά των fake news.

Έχει αποδειχθεί πως η παραπληροφόρηση δε βλάπτει μόνο την υγεία των δημοκρατιών μας, αλλά βλάπτει και την υγεία των πολιτών μας. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και να υπονομεύσει την αντίδραση των δημόσιων αρχών με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τα μέτρα υγείας. – Vera Jourova, Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ανησυχία της επιτροπής επικεντρώνεται κυρίως στη διασπορά ψευδών ειδήσεων γύρω από την COVID-19, ενώ εκτοξεύθηκαν κατηγορίες προς Ρωσία και Κίνα για το ρόλο που παίζουν στη διασπορά των fake news, προκαλώντας την αντίδραση των αξιωματούχων των αντίστοιχων χωρών.

Η Jourova είπε πως το νέο μέτωπο ψευδών ειδήσεων είναι το εμβόλιο ενάντια στον ιό, παραθέτοντας μελέτη που δείχνει πως η πρόθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν έχει πέσει 20% σε δύο μήνες.

Ξένοι πράκτορες και ορισμένες τρίτες χώρες, συγκεκριμένα η Ρωσία και η Κίνα, έχουν ξεκινήσει στοχευμένες επιχειρήσεις διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη γειτονιά της και παγκόσμια.

Η Ευρώπη σκοπεύει να καταπολεμήσει τους ξένους πράκτορες αναπτύσσοντας την επικοινωνιακή στρατηγική της και τη διπλωματία, ενώ θα παρέχει υποστήριξη σε περισσότερα ανεξάρτητα media, fact checkers και ερευνητές.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load