Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί την τεχνολογία ιχνηλάτησης των Apple και Google

Ακολουθεί κατά πόδας η Λετονία
28 Μαΐου 2020 10:19
Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί την τεχνολογία ιχνηλάτησης των Apple και Google

Λίγες μέρες αφού Apple και Google ανακοίνωσαν πως το API της εφαρμογής ιχνηλάτησης ασθενών με COVID-19 ήταν έτοιμο για να διατεθεί σε κράτη, η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα η οποία το υιοθετεί. Η ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής θα χρησιμοποιήσει το Exposure Notification API για να ιχνηλατήσει τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.

Η ίδια η εφαρμογή ονομάζεται SwissCovid και διατίθεται ήδη σε στρατιωτικό προσωπικό, σε εργαζομένους σε νοσοκομεία και σε δημόσιους υπαλλήλους. Μία ευρύτερη κυκλοφορία για τους απλούς πολίτες αναμένεται περί τα μέσα Ιουνίου. Σχεδόν έτοιμη είναι και η κυκλοφορία της αντίστοιχης εφαρμογής στην Λετονία.

Ωστόσο δε συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της Ελβετίας άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σε κοινή τους δήλωση προς τον Τύπο, οι Υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δήλωσαν:

Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε εμείς, ως δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, να τις αξιολογήσουμε και να τις κρίνουμε αποδεκτές για τους πολίτες μας με βάση τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πιστεύουμε πως να αμφισβητούμε αυτό το δικαίωμα ορίζοντας τεχνικά standards οδηγεί σε ένα παραπάτημα και μία χαμένη ευκαιρία για ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα.

Η ελβετική ομάδα όμως καλωσόρισε την εμπλοκή των δύο τεχνολογικών κολοσσών σε αυτό το εγχείρημα.

Το Bluetooth δε σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους μετρήσεις απόστασης σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Το να σιγουρευτούμε πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο απαιτεί τεράστιες ικανότητες μηχανικής και συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Apple και την Google.

Να σημειώσουμε πως για να διατεθεί στο ευρύτερο κοινό η εφαρμογή στην Ελβετία, πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο αφού το 70% των πολιτών το υποστηρίζουν. Στη Λετονία δε χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή και αναμένεται να διατεθεί άμεσα αυτές τις μέρες.