Amazon και Microsoft "σφάζονται" για το συμβόλαιο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ

“Καρφιά” και αλληλοκατηγορίες μέσω ανακοινώσεων
10 Μαΐου 2020 09:30
Amazon και Microsoft "σφάζονται" για το συμβόλαιο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ

Το JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) συμβόλαιο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ έχει γίνει το μήλον της έριδος για Microsoft και Amazon. Ο νικητής διεκδικεί την ευκαιρία να εκσυγχρονίσει ολόκληρη την cloud υποδομή του αμερικανικού στρατού και να βάλει στην τσέπη του $10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Amazon φαινόταν πως είχε το προβάδισμα έναντι της Microsoft, οι δημόσιες δηλώσεις του Trump όμως -ο οποίος δεν κρύβει τη βεντέτα του ενάντια στον Jeff Bezos- πως η απόφαση ήταν στημένη με κάποιο τρόπο οδήγησε στην ανατροπή της. Δύο μήνες μετά, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέδωσε το συμβόλαιο στη Microsoft, με την Amazon να κάνει ό,τι μπορεί για να ανακληθεί η απόφαση.

Πέρα από το γεγονός πως εγκάλεσε τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και έξι ακόμα αξωματούχους, η Amazon κατέθεσε αρκετές διαμαρτυρίες σε κάθε είδους φορείς. Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε ακόμα μία επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας. Το περιεχόμενό της είναι άγνωστο, αλλά ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αντίδραση του Αντιπροέδρου Εταιρικής Επικοινωνίας της Microsoft, Frank X. Shaw. Με ανάρτησή του στο επίσημο blog της εταιρίας, δήλωσε:

Αν τα τελευταία παράπονά τους αναφέρουν τα επιχειρήματα που πρόσφερε η Amazon στο δικαστήριο, πρόκειται μάλλον για μία ακόμα προσπάθεια για επανάληψη, επειδή πλειοδότησαν ψηλά και έχασαν την πρώτη φορά.

Η Microsoft μπορεί να προσφέρει πολλά στο Υπουργείο, αλλά μόνο αν φύγει από τη μέση η Amazon. Το μόνο που είναι σίγουρο για την επιστολή της Amazon είναι πως θα επιβάλει στους Αμερικανούς πολεμιστές να περιμένουν ακόμα περισσότερο για την τεχνολογία του 21ου αιώνα που χρειάζονται – διαιωνίζοντας το σερί της Amazon να βάζει το δικό της συμφέρον πάνω από το δικό τους.

Η Amazon δεν άφησε αναπάντητο το post της Microsoft και ο Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Επικοινωνίας, Drew Herdener ανάρτησε τη δική του απάντηση.

Από τότε που καταθέσαμε τη διαμαρτυρία μας ήμασταν ξεκάθαροι για την πρόθεσή μας: Δε νομίζουμε πως το JEDI αποδόθηκε δίκαια και θεωρούμε πως η πολιτική παρέμβαση επηρέασε ξεκάθαρα την απόφαση για τον νικητή και είμαστε δεσμευμένοι στο να διασφαλίσουμε πως η αξιολόγηση θα λάβει μία δίκαια, αντικειμενική και αμερόληπτη κρίση.

Από την άμυνα όμως η Amazon πέρασε και στην επίθεση.

Κανείς γνώστης της τεχνολογίας και αντικειμενικός δεν πιστεύει πως η Microsoft είχε καλύτερη πρόταση. Και αυτό φαίνεται παραπάνω από την υποτονική επιχειρησιακή επίδοσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.