Πάνω από 3 δις ανθρώπων θα ζουν υπό αφόρητη ζέστη μέχρι το 2070

Με μέση θερμοκρασία τους 29 βαθμούς Κελσίου
09 Μαΐου 2020 10:00
Πάνω από 3 δις ανθρώπων θα ζουν υπό αφόρητη ζέστη μέχρι το 2070

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ προσπαθεί να θέσει την κλιματική αλλαγή υπό πιο ανθρώπινους όρους ή μάλλον προσπαθεί να κάνει τον ίδιο τον άνθρωπο να καταλάβει πώς θα τον επηρεάσει η κλιματική αλλαγή. Οι κλιματικές συνθήκες υπό τις οποίες άκμασε ο άνθρωπος τα τελευταία 6.000 χρόνια πρόκειται να αλλάξουν δραματικά. Στην έρευνα υπολογίζεται πως πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων (σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού) μέχρι το 2070 θα ζουν σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία είναι 29 βαθμοί Κελσίου.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα προβλέψεων πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και ένα σενάριο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο σύμφωνα και πάλι με τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμα κι αν όλες οι χώρες τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού. Μέχρι σήμερα τα μέρη όπου η μέση θερμοκρασία είναι 29 βαθμοί Κελσίου καλύπτουν το 0.8% της επιφάνειας του πλανήτη. Μέχρι το 2070 θα καλύπτουν το 19%...

Η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού είναι συγκεντρωμένη σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία είναι 11 με 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας σημαντικά μικρότερος πληθυσμός προτιμά να μένει σε μέρη με μέση θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα ανατρέψει αυτήν την τάση.

Οι φτωχότερες περιοχές δε θα μπορέσουν να προστατευτούν από τη ζέστη.

Για μένα η μελέτη δεν είναι για τους πλούσιους και ποιοι μπορούν να μπουν σε ένα κτίριο με air-condition και να προστατευτούν από οτιδήποτε. Πρέπει να ανησυχούμε για αυτούς που δεν έχουν τα μέσα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τον καιρό και το κλίμα γύρω τους. - Tim Lenton, Διευθυντής του Global Systems Institute στο Πανεπιστήμιο του Exeter

Και η παραμικρή προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής όμως μπορεί να έχει τεράστια οφέλη όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από τη θερμοκρασία.

Είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι για κάθε βαθμό θέρμανσης πέρα από το σημερινό. Οπότε για κάθε βαθμό θερμοκρασίας θα μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων από αυτήν την τεράστια αλλαγή.