Η Ινδία κάνει υποχρεωτική τη χρήση εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών για όλους τους εργαζομένους

Αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας
03 Μαΐου 2020 10:52
Η Ινδία κάνει υποχρεωτική τη χρήση εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών για όλους τους εργαζομένους

Αρκετές χώρες έως τώρα έχουν δημιουργήσει τις δικές τους κρατικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, όμως μέχρι τώρα ήταν στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη να τις χρησιμοποιήσει. Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που κάνει τη χρήση τέτοιας εφαρμογής υποχρεωτική.

Από τις 4 Μαΐου, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Aarogya Setu. Για την εφαρμογή του μέτρου υπεύθυνοι θα είναι οι εργοδότες, οι οποίοι θα λάβουν και ανάλογες ποινές στην περίπτωση αμέλειας από πλευράς εργαζομένων.

Η εφαρμογή έχει ήδη κατέβει 80 εκατομμύρια φορές και στόχος είναι να εγκατασταθεί σε κάθε smartphone στη χώρα, τα οποία αριθμούν περίπου στα 350 εκατομμύρια. Φιλοδοξεί όμως να επεκτείνει τη χρήση της και σε απλά τηλέφωνα (feature phones) μέσω ενός φωνητικού συστήματος αλληλεπίδρασης (IVRS).

Η εφαρμογή συλλέγει ανώνυμα δεδομένα και κρατά κρυπτογραφημένα αρχεία των Bluetooth επαφών με άλλες συσκευές, αλλά η υποχρεωτική φύση της εφαρμογής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας δεδομένων των καταναλωτών.

Η εφαρμογή Aarogya Setu η οποία αρχικά ήταν ένα εθελοντικό μέτρο, έχει γίνει ουσιαστικά υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, χωρίς να είναι ικανή να φτάσει τα standards προστασίας δεδομένων, ενώ δεν παρέχει διαφάνεια όσον αφορά τους αλγόριθμούς της. – Internet Freedom Foundation

Με τη σειρά της και η Mozilla προειδοποίησε πως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της εφαρμογής και πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι ιδιωτικότητας στην Ινδία για να προστατευτεί το κοινό.