Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάνελ στην Ευρώπη

Έπαιξε το ρόλο της και η πανδημία
27 Απριλίου 2020 11:11
Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάνελ στην Ευρώπη

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε κοινωνική απόσταση και αρκετές χώρες σε καραντίνα, μειώνοντας προσωρινά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλες πόλεις με καθαρούς ουρανούς. Η απουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με παρατεταμένη ηλιοφάνεια οδήγησε την Ευρώπη σε ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 9.68 gigawatts στις 20 Απριλίου, σχεδόν το 1/3 της ζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Η Γερμανία παρήγαγε την ίδια μέρα 32.23 gigawatts, ενώ η Ισπανία παρήγαγε 6.34 gigawatts.

Πέρα από τις ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, σημαντικό ρόλο παίζει και η εποχή. Η άνοιξη προσφέρει ιδανικές θερμοκρασίες για την απόδοση των φωτοβολταϊκών, τα οποία αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ετήσια εγκατάσταση ηλιακών πάνελ έχει διπλασιαστεί στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με την τελευταία χρονιά. Η Ισπανία πρόσφερε στο ευρωπαϊκό δίκτυο επιπλέον 4.7 gigawatts, η Γερμανία 4 gigawatts και η Ολλανδία 2.5 gigawatts. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2019, η Ευρώπη είχε δυνατότητα παραγωγής 131.9 GW συνολικά, 14% παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.

Για την Ελλάδα, το 2018 η συνολική παραγωγή ήταν 2.7 GW, ενώ μέχρι το 2023 αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 11% που θα φτάσει το σύνολο των 4.5 GW.