Η NASA θέλει να κατασκευάσει ένα τεράστιο τηλεσκόπιο σε κρατήρα της Σελήνης

Στην άλλη πλευρά του φεγγαριού
19 Απριλίου 2020 11:16
Η NASA θέλει να κατασκευάσει ένα τεράστιο τηλεσκόπιο σε κρατήρα της Σελήνης

Η ιονόσφαιρα της Γης είναι αρκετά “θορυβώδης” από διάφορα μήκη κύματος, κάνοντας αδύνατη την παρατήρηση του σύμπαντος για μήκη κύματος μεγαλύτερα των 10 μέτρων ή συχνότητες κάτω των 30MHz από επίγειους σταθμούς. Για το λόγο αυτό η NASA αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, μακριά από όλες τις γήινες παρεμβολές. Η χρηματοδότηση είναι πρώτης φάσης και σκοπός της είναι η μελέτη του κατά πόσο εφικτή είναι η κατασκευή του.

Μοιάζοντας αρκετά στο Death Star του Star Wars, το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί μέσα σε έναν ήδη υπάρχοντα κρατήρα στη…σκοτεινή πλευρά, χρησιμοποιώντας τον όγκο της Σελήνης για να μπλοκάρει το “θορυβο” της Γης.

Για την κατασκευή του απαιτείται ένας κρατήρας μεταξύ 3 και 5 χιλιομέτρων σε διάμετρο. Ρομπότ θα στερεώσουν και θα τεντώσουν ένα αιωρούμενο δίχτυ διαμέτρου 1 χιλιομέτρου μέσα στον κρατήρα. Τα ρομπότ είναι τα DuAxel μοντέλα τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί. Αν όντως κάποια στιγμή κατασκευαστεί, θα είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο Ηλιακό Σύστημα.