Έξυπνη τουαλέτα αναγνωρίζει το χρήστη από τον...πρωκτό του

Και αναλύει τα κόπρανα για θέματα υγείας
10 Απριλίου 2020 12:07
Έξυπνη τουαλέτα αναγνωρίζει το χρήστη από τον...πρωκτό του

Τα κόπρανα είναι ένας πολύ καλός δείκτης αξιολόγησης της υγείας κάποιου για αυτό και ερευνητές του Stanford University αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία τουαλέτα η οποία θα παρακολουθεί την υγεία του χρήστη μέσω των ούρων και των κοπράνων. Προσάρμοσαν το σύστημά τους σε μία παραδοσιακή τουαλέτα, προσθέτοντας κάμερες για τη μέτρηση του μεγέθους των κοπράνων, αισθητήρα πίεσης στη λεκάνη για παρακολούθηση των κινήσεων του εντέρου, κάμερα που μετρά την ταχύτητα, ροή και διάρκεια των ούρων, καθώς και λωρίδες ανάλυσης οι οποίες επεκτείνονται για να συλλέξουν δείγμα των ούρων.

Τα δεδομένα του χρήστη ανεβαίνουν σε προστατευμένο σύννεφο, ενώ κάθε χρήστης αναγνωρίζεται από δακτυλικό αποτύπωμα (fingerprint). Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό όμως, υπάρχει και σύστημα αναγνώρισης…πρωκτού ή “analprint” (ναι, έτσι το ονόμασαν οι ερενυητές). Η κάμερα της τουαλέτας καταγράφει τον πρωκτό του χρήστη, επιτρέποντας σε έναν αλγόριθμο να αντιστοιχίσει την εικόνα σε συγκεκριμένο χρήστη.

Η ιδέα για το “analprint” δεν είναι νέα και προέρχεται από το διάσημο ζωγράφο Salvador Dali, ο οποίος ανακάλυψε πως ο πρωκτός έχει 35 με 37 πτυχές οι οποίες είναι τόσο μοναδικές όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το σύστημα φυσικά είναι πανάκριβο αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν το σχεδιασμό του συστήματος για να φτάσει κάποια στιγμή σε δυνατότητα μαζικής παραγωγής.