Ο "ανθρώπινος υπολογιστής" της NASA, Katherine Johnson, έφυγε από τη ζωή

Ήταν ο πυλώνας των πρώτων επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα
25 Φεβρουαρίου 2020 09:46
Ο "ανθρώπινος υπολογιστής" της NASA, Katherine Johnson, έφυγε από τη ζωή

Η διάσημη μαθηματικός της NASA, Katherine Johnson, από την οποία εμπνεύστηκε η ταινία Hidden Figures, πέθανε σε ηλικία 101 ετών. Η Johnson έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω της μία εκπληκτική παρακαταθήκη. Σε μία εποχή που οι ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις ήταν καθημερινότητα, η Johnson κατάφερε να αποδείξει την αξία της βοηθώντας τη NASA να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επανδρωμένες αποστολές, κερδίζοντας επάξια το παρατσούκλι “ανθρώπινος υπολογιστής”. Φυσικά οι συνεισφορές της δεν αναγνωρίστηκαν παρά δεκαετίες αργότερα.

Η Johnson έπιασε δουλειά το 1953 στο West Area Computing τμήμα του τότε National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) το οποίο αποτελούνταν αποκλειστικά από έγχρωμους. Εκεί ξεχώρισε υπολογίζοντας την τροχιά της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της Αμερικής στο διάστημα το 1961. Μάλιστα ο αστροναύτης John Glenn, ζήτησε να επαληθεύσει η Johnson τους υπολογισμούς που έκανε ο υπολογιστής πτήσης και μόνο τότε θα ξεκινούσε για την αποστολή. Οι συνεισφορές της Johnson ήταν καθοριστικές και στις επανδρωμένες αποστολές που ακολούθησαν, ακόμα και στην προσελήνωση.

Επιπλέον, το 1961 συνυπόγραψε μία αναφορά με εξισώσεις για τροχιακή διαστημική πτήση και έγινε η πρώτη γυναίκα στο Flight Research Division που αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας επιστημονικής αναφοράς. Η Johnson συνταξιοδοτήθηκε το 1986, ενώ το 2015 έλαβε από τον Barack Obama την υψηλότερη τιμή των ΗΠΑ για πολίτη, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η κυρία Johnson βοήθησε το έθνος μας να μεγαλώσει τα σύνορα του διαστήματος ενώ ταυτόχρονα έκανε τεράστια βήματα τα οποία άνοιξαν τις πόρτες για τις γυναίκες και τους έγχρωμους. Η αφοσίωσή της και οι ικανότητές της ως μαθηματικός βοήθησαν τους ανθρώπους στη Σελήνη και πριν από αυτό έκανε δυνατά τα πρώτα βήματα των αστροναυτών στο διάστημα, τα οποία ακολουθάμε τώρα για ένα ταξίδι στον Άρη. – Jim Bridenstine, Διευθυντής NASA

Tags: