Έξυπνη πάνα σας ειδοποιεί όταν λερώνεται

Κοινές πάνες και RFID τεχνολογία κρατούν το κόστος χαμηλά
24 Φεβρουαρίου 2020 10:33
Έξυπνη πάνα σας ειδοποιεί όταν λερώνεται

Τέλος στο να μαντεύετε πότε η πάνα του μωρού σας χρειάζεται άλλαγμα, υπόσχεται η νέα πάνα που ανέπτυξαν ερευνητές του MIT. Η έξυπνη πάνα περιέχει ένα RFID chip το οποίο στέλνει ειδοποίηση σε μία συσκευή όταν βρέχεται. Το chip τοποθετείται κάτω από ένα υπεραπορροφητικό πολυμερές, ένα είδος υδροτζέλ. Όταν το υδροτζέλ απορροφά υγρασία γίνεται αγώγιμο και ενεργοποιεί το RFID chip το οποίο στέλνει σήμα σε ένα κοντινό RFID δέκτη.

Οι “έξυπνες” πάνες δεν είναι κάτι νέο, αφού πέρυσι η Pampers και άλλες εταιρίες παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση υπόσχεται πολύ χαμηλό κόστος, καθώς οι πάνες που χρησιμοποιούνται είναι κοινές και ο αισθητήρας κοστίζει λιγότερο από 2 cents να κατασκευαστεί, επομένως δεν αναμένεται να αυξήσει πολύ τις τιμές των πανών.

Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν πως με τον καιρό οι πάνες θα μπορούσαν να γίνουν εξυπνότερες, καταγράφοντας και αναγνωρίζοντας προβλήματα υγείας, ενώ θα είναι πολύ χρήσιμες στα μαιευτήρια όπου οι νοσοκόμες πρέπει να φροντίζουν ταυτόχρονα πολλά μωρά.

Tags: