Πέθανε ο "πατέρας" του Copy-Paste

Ο Larry Tesler εργάστηκε στην Apple για δύο δεκαετίες
20 Φεβρουαρίου 2020 09:35
Πέθανε ο "πατέρας" του Copy-Paste

Ο Larry Tesler, γνωστός για τη δημιουργία των λειτουργιών cut, copy και paste στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Γεννηθείς το 1945, σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Stanford. Εργάστηκε πάνω στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης και το 1973 εργαζόμενος στο Palo Alto Research Center της Xerox, ανέπτυξε τα cut-copy-paste, λειτουργίες οι οποίες αργότερα θα γινόντουσαν ο θεμέλιος λίθος πολλών λειτουργικών συστημάτων και απαραίτητο εργαλείο για τον κάθε χρήστη.

Ο Tesler ήταν επίσης υπέρμαχος του “modeless” computing, της ιδέας δηλαδή πως ένα πρόγραμμα δε θα πρέπει να έχει διαφορετικά modes με τα οποία αλλάζουν οι εντολές του χρήστη ανάλογα με το ποιο mode χρησιμοποιεί.

Το 1980 ο Tesler προσελήφθη στην Apple και εργάστηκε εκεί έως το 1997. Τα Macintosh και το QuickTime ήταν ανάμεσα στα αρκετά projects με τα οποία ασχολήθηκε, ενώ το 1993 ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα. Αφού έφυγε από την Apple εργάστηκε σε Amazon, Yahoo και άλλες εταιρίες.

Ο Larry Tesler επηρέασε τους σύγχρονους υπολογιστές με πολλούς τρόπους και είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι υπολογιστές βγήκαν από τα κέντρα ερευνών και μπήκαν στα σπίτια μας.

Tags: