Οι επόμενες αποστολές της NASA επικεντρώνονται σε Αφροδίτη, Ιώ και Τρίτωνα

Χρηματοδότησε τέσσερις αποστολές
15 Φεβρουαρίου 2020 09:34
Οι επόμενες αποστολές της NASA επικεντρώνονται σε Αφροδίτη, Ιώ και Τρίτωνα

Η NASA χρηματοδότησε με $3 εκατομμύρια έκαστος, τέσσερις ομάδες οι οποίες αναπτύσσουν επιστημονικές αποστολές στο διάστημα, δύο για την Αφροδίτη, μία για το δορυφόρο του Δία, Ιώ και μία για το δορυφόρο του Ποσειδώνα, Τρίτωνα.

Η πρώτη ονομάζεται DAVINCI+ και θα αναλύσει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για να διαπιστώσει αν είχε κάποτε ωκεανό, ενώ θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίστηκε η ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η δεύτερη με ονομασία VERITAS, θα δημιουργήσει λεπτομερείς, τρισδιάστατους χάρτες της επιφάνειας της Αφροδίτης, ενώ μέσω υπέρυθρων εκπομπών θα καταλάβουμε περισσότερα για τη γεωλογία του πλανήτη.

Έπειτα υπάρχει η IVO στην οποία θα πραγματοποιηθούν κοντινές πτήσεις στην Ιώ για να συγκεντρωθούν δεδομένα για τις ηφαιστειακές εκρήξεις του δορυφόρου. Τέλος, υπάρχει η TRIDENT η οποία είναι ουσιαστικά ένα και μόνο πέρασμα από τον Τρίτωνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση του δορυφόρου και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ωκεανός κάτω από την επιφάνειά του.

Μόλις δύο από τις τέσσερις αποστολές θα επιλεχθούν για περαιτέρω χρηματοδότηση από το Discovery Program της NASA.