Η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει νέα ονομασία

Για να μη συνδεθεί με μέρη ή γκρουπ ανθρώπων
12 Φεβρουαρίου 2020 10:02
Η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει νέα ονομασία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε τη νέα ονομασία της ασθένειας που προκαλείται από τον κορωνοϊό 2019-nCoV. Έως τώρα αποκαλούταν 2019-nCoV οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, από εδώ και πέρα όμως θα ονομάζεται COVID-19.

Το να έχουμε μία ονομασία έχει σημασία για να αποτρέψουμε τη χρήση ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβή ή να στιγματίζουν ανθρώπους. Μας δίνει επίσης ένα στάνταρ τρόπο ονομασίας για μελλοντικές επιδημίες κοροναϊών. – Tedros Adhanom, Γενικός Διευθυντής WHO

Η ονομασία COVID-19 προέρχεται από τα “co” και “vi” για το “coronavirus” και συμπληρώνεται με το “d” για το “disease”, ενώ το “19” δείχνει τη χρονιά που αποκαλύφθηκε. Όπως ίσως προσέξατε, η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με την πόλη Wuhan ή την Κίνα, καθώς οι οδηγίες του WHO λένε πως η επίσημη ονομασία μιας ασθένειας δεν μπορεί να αναφέρεται σε μία γεωγραφική περιοχή, σε ομάδα ανθρώπων ή ακόμα και σε ζώα. Πρέπει να σχετίζεται με την ασθένεια και να είναι εύκολο να προφερθεί.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 45.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 και 1.116 από αυτές έχουν καταλήξει σε θάνατο. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (44.000) είναι στην Κίνα, ενώ εκτός Κίνας έχουν πεθάνει μόνο δύο άνθρωποι, ένας στο Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες. Ο WHO ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες οι οποίες δεν έχουν ανεπτυγμένο σύστημα υγείας, αφού εκεί μπορεί να γίνει “έκρηξη” του ιού και να μεταδοθεί ταχύτατα. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε Αφρική, Νότια Αμερική και Μέση Ανατολή, με εξαίρεση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου υπάρχουν 8 κρούσματα χωρίς θανάτους.