Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Η ήπειρος θερμαίνεται πιο γρήγορα από όλες τις άλλες
08 Φεβρουαρίου 2020 09:50
Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι πιο ζεστή από ποτέ, καθώς το θερμόμετρο του αργεντινού ερευνητικού σταθμού στο βόρειο τμήμα της ηπείρου κατέγραψε θερμοκρασία 18.3 βαθμών Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ από την προηγούμενη των 17.5 βαθμών το 2015.

Το 1982 είχε καταγραφεί θερμοκρασία 19.8 βαθμών Κελσίου στη νήσο Signy, ωστόσο η τωρινή μέτρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ηπειρωτική Ανταρκτική. Το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθεί η μέτρηση από τον World Meteorological Organization.

Η Ανταρκτική και συγκεκριμένα το βορειοδυτικό της τμήμα που είναι πιο κοντά στη Νότια Αμερική, είναι η πιο ταχέως θερμαινόμενη περιοχή στη Γη, ανεβάζοντας το μέσο όρο θερμοκρασιών της κατά 3 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια. Το ποσό πάγου που αποσπάται από την Ανταρκτική έχει εξαπλασιαστεί από το 1979.

Η Ανταρκτική έχει μέγεθος 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους -10 βαθμούς Κελσίου για τις ακτές και στους -60 βαθμούς στην ενδοχώρα. Ο πάγος που την καλύπτει έχει πάχος 4.8 χιλιόμετρα και περιέχει το 90% των αποθεμάτων φρέσκου νερού στη Γη. Αν έλιωνε, θα ανέβαζε το επίπεδο της θάλασσας κατά 60 μέτρα.