Η Christina Koch επιστρέφει στη Γη μετά από 328 μέρες στο διάστημα

Σπάζοντας ρεκόρ παραμονής
07 Φεβρουαρίου 2020 09:53
Η Christina Koch επιστρέφει στη Γη μετά από 328 μέρες στο διάστημα

Η αστροναύτης της NASA, Christina Koch, επέστρεψε στη Γη μετά από 328 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σπάζοντας το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για γυναίκα, ενώ μαζί με τη συνάδελφό της Jessica Meir πραγματοποίησαν τον πρώτο διαστημικό περίπατο αποκλειστικά με γυναίκες. Το προηγούμενο γυναικείο ρεκόρ μακράς παραμονής στο διάστημα το κατείχε η Peggy Whitson με 288 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη πτήση της Koch στο διάστημα και κατά τη διάρκεια των 11 μηνών που παρέμεινε εκεί, συμπλήρωσε 5.248 φορές την τροχιά της Γης, αντιστοιχώντας σε 291 ταξίδια μετ'επιστροφής στη Σελήνη. Πέραν του ότι η ίδια ήταν το αντικείμενο ερευνών λόγω της μεγάλης παραμονής της στον ISS, πραγματοποίησε επίσης 210 επιστημονικές έρευνες.

Μαζί με την Koch, επέστρεψε ο Ευρωπαίος Luca Pamitano και ο Ρώσος Alexander Skvortsov. Η κάψουλα Soyuz MS-13 προσγειώθηκε ασφαλής στο Καζακστάν.

Να σημειωθεί πως το αμερικανικό ρεκόρ μακράς παραμονής στο διάστημα το κατέχει ο Scott Kelly με 340 μέρες, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ το κατέχει ο Ρώσος Valeri Polyakov με 437 μέρες.

Tags: