Τεχνητή νοημοσύνη ανέπτυξε φάρμακο που για πρώτη φορά πέρασε στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών

Μπορεί να βοηθήσει αυτούς που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή
03 Φεβρουαρίου 2020 10:30
Τεχνητή νοημοσύνη ανέπτυξε φάρμακο που για πρώτη φορά πέρασε στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών

Η βρετανική Exscientia και η ιαπωνική Sumitomo Dainippon Pharma, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο για αυτούς που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Συνήθως, η ανάπτυξη ενός φαρμάκου χρειάζεται 5 χρόνια για να φτάσει στο στάδιο των δοκιμών, ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε μόλις 12 μήνες.

Έχουμε δει στο παρελθόν την AI να χρησιμοποιείται στη διάγνωση ασθενών και στην ανάλυση των εξετάσεών τους, αλλά αυτή είναι μία απευθείας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου. Πρόκειται για ένα ορόσημο στην φαρμακοποιία. – Andrew Hopkins, CEO της Exscienta

Το μόριο DSP-1181 αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αλγορίθμους οι οποίοι έλεγξαν τα πιθανά στελέχη με μία τεράστια database παραμέτρων.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για να βρούμε τα σωστά μόρια και είναι μια τεράστια απόφαση να σχεδιάσεις με ακρίβεια ένα φάρμακο. Αλλά η ομορφιά του αλγορίθμου είναι πως είναι αγνωστικός, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ασθένεια.

Οι πρώτες ανθρώπινες δοκιμές θα ξεκινήσουν στην Ιαπωνία και θα ακολουθήσουν ασθενείς από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ίδια τεχνητή νοημοσύνη εξερευνά και πιθανά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η χρονιά ήταν η πρώτη που είχαμε ένα φάρμακο σχεδιασμένο από AI, αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας όλα τα νέα φάρμακα πιθανώς να έχουν δημιουργηθεί από AI.