Ο Chuck Peddle έφυγε από τη ζωή - Δημιούργησε το chip των $25 που έφερε τα PC στα σπίτια μας

Ενσωματώθηκε στα πρώτα Apple και Commodore
26 Δεκεμβρίου 2019 09:52
Ο Chuck Peddle έφυγε από τη ζωή - Δημιούργησε το chip των $25 που έφερε τα PC στα σπίτια μας

Ο Chuck Peddle ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στα πρώτα βήματα της εποχής των προσωπικών υπολογιστών. Έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός του chip 6502 της MOS Technology, ένας επεξεργαστής που το 1975 κόστιζε $25 (σημερινή αξία περίπου $130) και ενσωματώθηκε στο πρώτο κύμα προσωπικών υπολογιστών όπως το Apple II και το Commodore PET.

Ο άνθρωπος λοιπόν που εκδημοκράτισε τους υπολογιστές κάνοντας προσιτά τα PC για τον καθένα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Peddle ήθελε να σχεδιάσει το 6502 στην Motorola στην οποία εργαζόταν. Όταν αυτή αρνήθηκε για λόγους εσωτερικού ανταγωνισμού, ο Peddle μαζί με έξι μέλη της ομάδας του πήγαν στην MOS Technology. Η Motorola “κυνήγησε” το 6502 με μηνύσεις για να σταματήσουν οι πωλήσεις του, αναγκάζοντας την MOS να συμβιβαστεί το 1976. Έπειτα η Commodore εξαγόρασε την MOS, έκανε τον Peddle τον επικεφαλής μηχανικό της και άλλαξε το τοπίο των υπολογιστών με το PET των $495.

Να σημειώσουμε πως διαφορετικές εκδόσεις του 6502 ενσωματώθηκαν στο Atari 2600 και στο NES.

Ο Chuck Peddle είναι ένας από τους μεγαλύτερους μη αναγνωρισμένους ήρωες της εποχής των προσωπικών υπολογιστών. Ουσιαστικά, όλοι οι πρώτοι, επιτυχημένοι, προσωπικοί υπολογιστές της αγοράς δημιουργήθηκαν γύρω από το 6502, όχι με chips της Intel ή κάποιου άλλου. - Doug Fairbairn, Διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών στο Mountain View

Tags: