Δείτε τη δεξαμενή υγρού υδρογόνου του SLS της NASA να εκρήγνυται (ΒΙΝΤΕΟ)

Του ισχυρότερου πυραύλου του κόσμου
13 Δεκεμβρίου 2019 10:58
Δείτε τη δεξαμενή υγρού υδρογόνου του SLS της NASA να εκρήγνυται (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 2024 η NASA θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη στα πλαίσια του Project Artemis. Για αυτό το λόγο ανέπτυξε το Space Launch System (SLS), του ισχυρότερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί. Πρόσφατα η NASA αποκάλυψε το νέο πύραυλό της, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το σκάφος Orion, αστροναύτες και προμήθειες, όλα μαζί σε ένα ταξίδι πέρα από την τροχιά της Γης.

Για να τα καταφέρει όλα αυτά, θα χρειαστεί τεράστια ισχύ, η οποία με τη σειρά της θα φέρει στα όρια τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του. Ως εκ τούτου, οι μηχανικοί της NASA πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή δοκιμή αντοχής στη δεξαμενή που θα περιέχει υγρό υδρογόνο.

Χρειάστηκε το 260% των αναμενόμενων φορτίων πτήσης και μία διάρκεια 5 ωρών πριν ανιχνευτεί ρωγμή στη δεξαμενή καυσίμων. Η δοκιμή κατέληξε σε μία εντυπωσιακή έκρηξη, πλήρως όμως αναμενόμενη και με όλα τα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί.

Η δοκιμαστική έκδοση της δεξαμενής αρίστευσε στις προηγούμενες δοκιμές, αντέχοντας δυνάμεις που αναμένονται κατά την ώση του κινητήρα για τις σεληνιακές αποστολές του Artemis, χωρίς να δείξει σημάδια κόπωσης, ρωγμών και κάμψης. Η συγκεκριμένη δοκιμή – η οποία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό αέριου αζώτου για πίεση και υδραυλικών για φορτίο – έφερε τη δεξαμενή στα όριά της, εκτείθοντάς την σε μεγαλύτερες δυνάμεις οι οποίες προκάλεσαν την έκρηξη, όπως προέβλεψαν οι μηχανικοί.

Η τελική δοκιμή της δεξαμενής είναι η μεγαλύτερη δοκιμή ενός πυραύλου της NASA με σκοπό την καταστροφή του μέσου. Αυτά τα δεδομένα θα ωφελήσουν όλες τις αεροδιαστημικές εταιρίες που σχεδιάζουν δεξαμενές πυραύλων.