Ο Sundar Pichai γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος της Google και της Alphabet

Οι Larry Page και Sergey Brin του παραχωρούν τον έλεγχο
04 Δεκεμβρίου 2019 10:36
Ο Sundar Pichai γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος της Google και της Alphabet

Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, αποσύρθηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας τέσσερα χρόνια πριν με σκοπό να αναδιαρθρώσουν την εταιρία και προς αυτό το σκοπό δημιούργησαν την Alphabet, κάτω από την οποία η Google θα λειτουργούσε ως θυγατρική, ανάμεσα από αρκετές ακόμα. Έχοντας ολοκληρώσει το έργο τους, θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να παραιτηθούν και να παραδώσουν τον έλεγχο της Alphabet στον τωρινό CEO της Google, Sundar Pichai. Οι δύο άντρες θα παραμείνουν υπάλληλοι της Alphabet και θα διατηρήσουν τη θέση τους στο συμβούλιο της εταιρίας.

Με την Alphabet πλέον καθιερωμένη στην αγορά και την Google και τις άλλες εταιρίες να λειτουργούν αποτελεσματικά ως ξεχωριστές οντότητες, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να απλοποιήσουμε τη δομή διοίκησής μας. Δεν είμασταν ποτέ άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα όταν πιστεύουμε πως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να διοικήσουμε την εταιρία. Η Alphabet και η Google δε χρειάζονται πλέον δύο CEOs και Πρόεδρο. Προχωρώντας μπροστά, ο Sundar θα είναι ο CEO τόσο της Google όσο και της Alphabet. Θα είναι το στέλεχος υπεύθυνο και υπόλογο για την ηγεσία της Google και για τη διαχείριση των επενδύσεων της Alphabet στις λοιπές εταιρίες. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην Google και στην Alphabet μακροπρόθεσμα και θα παραμείνουμε ενεργοί ως μέλη του συμβουλίου, μέτοχοι και συνιδρυτές. Επιπροσθέτως, σκοπεύουμε να μιλάμε με τον Sundar συχνά, ειδικά για θέματα για τα οποία είμαστε παθιασμένοι. – Κοινή δήλωση Page και Bin

Ο Pichai λοιπόν θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος μίας -ή μάλλον δύο εταιριών- αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων η οποία δημιουργήθηκε στο Stanford University πριν 20 χρόνια. Η δημιουργία της Alphabet το 2015 ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της Silicon Valley. Ουσιαστικά “έσπασε” την Google σε πολλά κομμάτια δραστηριοτήτων, μία εποχή που όλοι οι υπόλοιποι τεχνολογικοί γίγαντες κυνηγούσαν την ενοποίηση για την ισχυροποίησή τους. Ο Pichai από την πλευρά του εμφανίζεται συγκρατημένος.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως αυτή η αλλαγή δε θα επηρεάσει τη δομή της Alphabet ούτε το πώς λειτουργούμε καθημερινά. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ αφοσιωμένος στην Google και στη δουλειά που κάνουμε για να επεκτείνουμε τα όρια της πληροφορικής και να δημιουργήσουμε μια πιο χρήσιμη Google για όλους. Ταυτόχρονα, είμαι ενθουσιασμένος για την Alphabet και για την μακροπρόθεσμη σκοπιά της να λύσει μεγάλες προκλήσεις μέσω της τεχνολογίας.