Η Κίνα κάνει υποχρεωτική την καταχώρηση προσώπου για νέα κάρτα SIM

Θέλει να καταχωρήσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες internet
03 Δεκεμβρίου 2019 09:44
Η Κίνα κάνει υποχρεωτική την καταχώρηση προσώπου για νέα κάρτα SIM

Μπορεί στο δυτικό κόσμο η αναγνώριση προσώπου να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους χρήστες, στην Κίνα όμως αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης το οποίο έχει υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες. Κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου συναντώνται σε δρόμους, σχολεία, εστιατόρια, αλλά η κυβέρνηση θέλει να το πάει ένα βήμα παραπάνω.

Πλέον, όλοι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Κίνα οι οποίοι θα αγοράσουν νέα SIM ή θα αλλάξουν πάροχο κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένοι να υποστούν μία σάρωση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ξεκίνησαν να ζητούν αυτά τα δεδομένα από πέρυσι, ωστόσο τώρα είναι πλέον νόμος του κράτους και υποχρεωτικό.

Μέχρι τώρα υποχρεωτική ήταν μόνο η κατάθεση ταυτότητας ή διαβατηρίου. Πλέον, ο νέος νόμος που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή. Η Κίνα εδώ και χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει νόμους οι οποίοι διασφαλίζουν πως όλοι όσοι χρησιμοποιούν το internet το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία τους. Αποκλείοντας τους ανώνυμους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους ανώνυμους ιντερνετικούς λογαριασμούς, η Κίνα θέλει να ενισχύσει την κυβερνοασφάλειά της και να μειώσει τις απάτες.

Ωστόσο, χιλιάδες χρήστες social media εξέφρασαν τον προβληματισμό τους πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση, ενώ αρκετοί τονίζουν πως αυτό το μέτρο λαμβάνεται χωρίς να υπάρχει η συναίνεση του κοινού.