Παγκόσμιος πρωταθλητής GO αποσύρεται επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανίκητη

“Ακόμα και αν γίνω No.1 θα υπάρχει μία οντότητα που δεν μπορεί να νικηθεί”
28 Νοεμβρίου 2019 10:55
Παγκόσμιος πρωταθλητής GO αποσύρεται επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανίκητη

Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στα ανταγωνιστικά παιχνίδια στρατηγικής οδήγησε έναν εκ των κορυφαίων παικτών GO του κόσμου να παραιτηθεί. Ο Κορεάτης Lee Se-dol, 36 ετών, ανακοίνωσε πως δε θα παίζει πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού η AI είναι ουσιαστικά ανίκητη.

Με την εισαγωγή της AI στα παιχνίδια GO, συνειδητοποίησα πως δεν είμαι πλέον στην κορυφή. Ακόμα κι αν γίνω No.1 μέσω μανιωδών προσπαθειών, υπάρχει μία οντότητα που δεν μπορεί να νικηθεί.

Για χρόνια το GO θεωρούνταν ένα παιχνίδι πέρα από τις δυνατότητες ακόμα και των πιο ανεπτυγμένων υπολογιστικών προγραμμάτων. Έχοντας μία ιστορία 2.500 ετών στην Κίνα, είναι ένα από τα πιο περίπλοκα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο και ο Lee ήταν επί σειρά ετών παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 2016 έχασε 4-1 από την AlphaGo, το AI σύστημα που ανέπτυξε η DeepMind της Google.

Μάλιστα η DeepMind βελτίωσε κι άλλο από τότε το πρόγραμμά της και η τελευταία εκδοχή της, το AlphaGo Zero, κατάφερε να νικήσει το αρχικό AlphaGo σε 100 συνεχόμενα ματς.

Ο Lee θα παίξει ένα ακόμα ματς εναντίον μίας τεχνητής νοημοσύνης πριν αποσυρθεί το Δεκέμβριο. Πρόκειται για την HanDol, μία τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από τη Νότια Κορέα και ήδη έχει κερδίσει τους πέντε κορυφαίους παίκτες της χώρας.