Το ρομπότ-σκύλος της Boston Dynamics χρησιμοποιείται από την Αστυνομία

Αντιδράσεις από οργανώσεις αστικών δικαιωμάτων
26 Νοεμβρίου 2019 11:04
Το ρομπότ-σκύλος της Boston Dynamics χρησιμοποιείται από την Αστυνομία

Οι αστυνομικοί σκύλοι έπαιζαν και παίζουν μεγάλο ρόλο στην εύρεση και στην ανίχνευση αντικειμένων, ωστόσο η Πολιτειακή Αστυνομία της Μασαχουσέτης φαίνεται πως εκσυγχρονίζεται. Εξοπλίστηκε λοιπόν με τους γνωστούς ρομποτικούς σκύλους Spot της Boston Dynamics.

Η ρομποτική τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εφαρμογή του νόμου, λόγω της ικανότητάς τους να προσφέρουν πληροφορίες μέσα από πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα. – David Procopio, εκπρόσωπος αστυνομίας

Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να στείλουμε το ρομπότ σε καταστάσεις όπου πρέπει να συλλεχθούν πληροφορίες από περιβάλλον που είναι πολύ επικίνδυνο για να στείλεις άνθρωπο, αλλά χωρίς να αλληλεπιδρά φυσικά με το περιβάλλον. – Michael Perry, Αντιπρόεδρος Boston Dynamics

Οργανώσεις αστικών δικαιωμάτων φοβούνται όμως πως τα ρομπότ θα γίνουν φονικά όπλα στα χέρια της αστυνομίας. Η Boston Dynamics ισχυρίζεται πως ο λόγος που νοικιάζει τα Spot και δεν τα πουλάει, είναι επειδή υπάρχει όρος στους πελάτες της να μη χρησιμοποιηθούν τα ρομπότ με τρόπους που θα βλάψουν ή θα εκφοβίσουν ανθρώπους.

Ωστόσο αυτό δεν αρκεί σε πολλούς, αφού έχει υπάρξει ήδη τέτοιο περιστατικό. Το 2016 η Αστυνομία του Ντάλας έστειλε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ζωσμένο με εκρηκτικά, σε μία ταράτσα κτιρίου για να σκοτώσει έναν ελεύθερο σκοπευτή ο οποίος είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς. Ήταν η πρώτη φορά που ένα μη στρατιωτικό ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει κάποιον ηθελημένα.

Η Boston Dynamics με δήλωσή της στο Gizmodo τονίζει:

Η Πολιτειακή Αστυνομία της Μασαχουσέτης είναι η μόνη σχέση δημόσιας ασφάλειας που έχουμε μέχρι σήμερα. Στα επόμενα 5-10 χρόνια, βλέπουμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να χρησιμοποιούν το Spot για να έχουν επίγνωση επικίνδυνων καταστάσεων, να επιθεωρούν ύποπτα πακέτα, καθώς και να ανιχνεύουν επικίνδυνα αέρια σε περιπτώσεις ανάγκης. Το να στείλεις ένα ευκίνητο ροπότ όπως ο Spot σε αυτές τις καταστάσεις, βγάζει τον ανθρώπινο παράγοντα από πιθανώς επικίνδυνα για τη ζωή περιβάλλοντα και προσφέρει στις υπηρεσίες ανάγκης καλύτερη επίγνωση της κρίσης. Πρόκειται για τις ίδιες δυνατότητες που θα έχουν οι πελάτες της βιομηχανίας του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ηλεκτρικών παροχών, του πυρηνικού καθαρισμού και των ορυχείων, για να πραγματοποιούν κρίσιμες επιθεωρήσεις ασφαλείας χωρίς να εκθέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά πως η γραπτή συμφωνία μας με τους πελάτες του Spot, δεν επιτρέπει τη χρήση του Spot για οποιοδήποτε σκοπό που θα μπορούσε να βλάψει τους ανθρώπους.