Η Ρωσία απαγορεύει την πώληση τηλεφώνων χωρίς ρωσικό λογισμικό

Κρίσιμη η κατάσταση για την Apple
23 Νοεμβρίου 2019 11:31
Η Ρωσία απαγορεύει την πώληση τηλεφώνων χωρίς ρωσικό λογισμικό

Μετά τον έλεγχο της κίνησης του internet από κρατικό οργανισμό, η ρωσική Κρατική Δούμα πέρασε ένα νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ορισμένων συσκευών αν δεν περιέχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και περιλαμβάνει smartphones, υπολογιστές και τηλεοράσεις.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ρωσικής τεχνολογίας και η ευκολία του χρήστη.

Όταν αγοράζουμε περίπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές, έχουν ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές, κυρίως δυτικής προέλευσης. Φυσικά, όταν κάποιος τις βλέπει, μπορεί να νομίσει πως δεν υπάρχουν εγχώριες εναλλακτικές. Και αν μαζί με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, προσφέρουμε επίσης και ρωσικές στους χρήστες, τότε θα έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν. – Oleg Nikolayev, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου

Βέβαια ο νέος νόμος επικρίνεται έντονα από τους κατασκευαστές, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ρωσικό λογισμικό σε ορισμένες συσκευές και πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με την The Bell η οποία επικαλείται πηγή εντός Apple:

Μία διαταγή να εγκατασταθούν εφαρμογές τρίτων στο οικοσύστημα της Apple ισοδυναμεί με jailbreaking. Θα είναι μία απειλή ασφαλείας και η εταιρία δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιο ρίσκο.